nakon stanke

Bauk: SDP neće sudjelovati u glasovanju o izmjenama Zakona o najmu stanova

13.07.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o najmu stanova, koje su izazvale prijepore u javnosti, ali i u vladajućoj koaliciji, u petak su bile razlogom za još jednu saborsku stanku, a oporbeni SDP najavio je da nakon stanke neće sudjelovati u daljnjem glasovanju

Jasno je da saborska većina nema dovoljno zastupnika koji bi glasovali za zakon, ustvrdio je SDP-ov Arsen Bauk nakon što je odbijen prijedlog pozicijskog Kluba HDS/HSLS/HDSSB-a da zakon ide u treće čitanje.

Pozivamo sve zastupnike kojima je stalo do prava zaštićenih najmoprimaca da dalje ne sudjeluju u glasovanju, jer je to jedini način da se ovaj zakon ne donese, rekao je Bauk i poručio kako će članovi vladajuće većine koji su protiv zakona svojim ostankom omogućit da se on ipak donese.

Branko Hrg (HDS) taj je postupak nazvao ciničnim. Da ste bili odgovorni kao oporba bili bi unutra i ovaj zakon bi išao u treće čitanje, nemojete nas sada navlačiti, uzvratio je Bauku.

  • +22
Nakon glasovanja zastupnici odlaze na dvomjesečni ljetni odmor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odbijajući zahtjev za trećim čitanjem, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir rekao je kako je bilo dovoljno vremena, provedene su sve javne rasprave. Njegov stav, glasovanjem je potvrdila saborska većina.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) opetuje da zakon ne rješava problem zaštićenih najmoprimaca, ni vlasnika. On ga samo prolongira za pet godina i netko drugi, neka druga Vlada će za pet godina ljude koji će imati 80 ili 90 godina deložirati iz stana, poručila je zastupnica.