bauk pisao orepiću

'Zabranite skup u čast NDH, njime se krši Deklaracija o Domovinskom ratu'

17.03.2017 u 14:52

Bionic
Reading

SDP-ov Arsen Bauk od ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića zatražio je da, ukoliko bude prijavljen, zabrani skup koji bi se u Splitu mogao održati 10. travnja. Takvim skupom, piše Bauk u pismu poslanom ministru, kršila bi se Deklaracija o Domovinskom ratu

U pismu Bauk podsjeća da se prošle i pretprošle godine u Splitu na 10. travnja održalo javno okupljanje, 'navodno zbog odavanja počasti poginulim braniteljima, a stvarno zbog proslave obljetnice stvaranja Nezavisne Države Hrvatske'. Na tom skupu, dodaje u pismu, govornici su RH više puta nazivali Nezavisna Država Hrvatska.

Ukoliko bi organizatori i ove godine zatražili prijavu skupa, ministar Orepić ga mora zabraniti, smatra Bauk. 'Smatram da su ciljevi ovog okupljanja usmjereni na pozivanje i poticanje na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i nesnošljivost, da se radi o ozbiljnom remećenju javnog reda i mira i da se očekuje isticanje simbola za koje su već i nadležni sudovi, kao i Ustavni sud, ocijenili da se njihovim isticanjem krši javni red i mir i da 'predstavljaju manifestaciju rasističke ideologije', stoji u Baukovom pismu.

Osim toga, Bauk je uvjeren da bi se okupljanjem prekršila i Deklaracija o Domovinskom ratu, u čijoj preambuli stoji da se donosila 'smatrajući da su teme­ljne vrijednosti Domovinskog rata jed­no­značno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske' i 'radi zaustavljanja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabrinjavajućeg polariziranja hrvatskoga društva'. 'U ovom slučaju, niti cijeli hrvatski narod prihvaća 10.travanj kao dan koji treba svečano obilježavati, a niti se ovakvim skupovima zaustavlja radikalna politizacija i zabrinjavajuće polariziranje hrvatskog društva već upravo suprotno', piše Bauk.

Deklaracija, podsjeća Bauk, govori i da je 'uspješna obrana u Domovinskom ratu s konačnim oslo­bo­dilačkim vojnoredarstvenim operacijama B­ljesak i Oluja te kasnijom mirnom reinte­gracijom hrvatskog Podunav­lja, stvorila sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zem­lje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približava­nja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu.' i da je 'teme­ljna vrijednost Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelova­nje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcionira­nje državnih tijela kao najbo­lji način za da­lj­nju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata.'.

'Upravo suprotno, ovakav skup pljuje u lice kako demokratskim standardima suvremenog zapadnog svijeta, koji je aktivno sudjelovao u antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu, (što potvrđuje i priopćenje Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država povodom okupljanja A-HSP-a u Zagrebu), tako i djelovanju pravne države i vladavine prava i ne predstavlja daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata već upravo suprotno, želi nam poručiti da se Domovinski rat nije vodio da se uspostavi Republika Hrvatska, kao sljednica ZAVNOH-a već kao sljednica NDH i kao takvo predstavlja njegovu negaciju. Odabrani datum, simboli i govori na tom skupu upravo to potvrđuju. Stoga vas pozivam, da u okviru svojih zakonskih ovlasti, ovakav skup zabranite', zaključuje Bauk u pismu.