'ZA DOM SPREMNI' U SPLITU

Baldasar položio vijenac na 10. travnja i tvrdi: Datum je koincidencija!

10.04.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Taman dok se Hrvatska iznova zabavlja civilizacijskim i umjetničkim značajem uzvika 'Za dom spremni', splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na današnji je 10. travnja, datum osnivanja NDH, poslao vijenac na spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a 'Rafael Vitez Boban'. I ta postrojba je, naime, osnovana na ovaj simbolični datum, dok je spomenik već godinu dana predmet spora splitske javnosti

U ime gradonačelnika vijence su položili njegov savjetnik za komunalu i pročelnik za braniteljska pitanja - osim uz spomenik HOS-a u četvrti Split 3, i na središnji križ groblja Lovrinac, gdje je nekoliko stotina branitelja također prigodno obilježilo osnutak postrojbe nezgodnog imena. Ondje su HOS-ovci održali prigodne govore o Hrvatskoj koja je danas na križnom putu i koja će uskrsnuti, a najdomljiviji je bio kraj govora svećenika don Mate Munitića.

On je okupljene pozdravio 'stoljetnim pozdravom uz koji su Hrvati od davnina branili svoje, ne želeći nikome zlo’ i uzviknuo ‘Za dom’, dok mu je okupljena svjetina odvratila uobičajenim ‘spremni’.

Nešto kasnije Ivo Baldasar se pred novinarima trsio objasniti da polaganje vijenaca ‘nema veze s NDH’, potom je tvrdio da je datum 10. travnja ‘obična koincidencija’, a na koncu ipak izjavio da ga ‘nisu prevarili’.

‘Dan jest znakovit, ali me nije briga o kojem datumu se radi, niti se na njega želim osvrtati. Poslao sam izaslanstvo s vijencem za poginule branitelje u postrojbi HOS-a, dakle regularnoj hrvatskoj postrojbi. Datum me ne zanima, to je povijest. I nemojte mi govoriti on vuče ikakve konotacije - jer tako bismo mogli uzimati bilo koji datum iz povijesti’, izvrdavao se Baldasar.

‘Vi govorite o datumu koji podsjeća na zločinačku državu NDH, ali mene to ne zanima’, obrecnuo se na novinare koji su inzistirali da pojasni svoje motive. Izaslanstvo s vijencem poslano je, kaže, ‘zato što su branitelji odlučili da se danas polaže cvijeće'.

‘Želim prekinuti s pričom o NDH i Drugom svjetskom ratu! Ovdje se radi o hrvatskim braniteljima, a to što vi imate neke insinuacije - vaš je problem. Ali, da, NDH je bila i ostala zločinačka tvorevina, a ovo s datumom je koincidencija’, vrludao je Baldasar. Na koncu, kad je upozoren da su ga s izborom datuma 10. travnja branitelji možda prevarili, okrenuo je ploču:
A ne, nisu me prevarili... Svjesno sam poslao cvijeće, a vi tumačite kako god hoćete...’