OBEĆAO BESANU NOĆ

Bandić preuzeo Zimsku službu!

14.01.2013 u 18:46

Bionic
Reading

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika sutra se neće održati nastava u nekoliko osnovnih škola na području Zagrebačke županije, priopćeno je nakon danas održane sjednice Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, a građani su pozvani na oprez i pridržavanje uputa o sigurnijem kretanju i čišćenju snijega. S druge strane, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da će u Zagrebu sve škole u utorak raditi redovito

Gradonačelnik Milan Bandić priznao je kolaps javnih služni u Zagrebu u ponedjeljak te je sam preuzeo upravljanje Zimskom službom kako se u utorak ujutro ne bi ponovio kaos koji je Zagrepčane bacao u očaj.

Bandić je također izjavio da nema govora o eventualnom proglašavanju elementarne nepogode. 'To se može dogoditi jedino ako kruške budu padale s neba. Ako padne još pola metra snijega tijekom noći, ali smatramo da se to neće dogoditi', izjavio je Bandić u 'Temi dana' na HRT-u.

Kazao je da je on sada šef i preuzeo je odgovornost da sve javne službe konačno profunkcioniraju. 'Nema spavanja večeras i sutra će sve funkcionirati', kazao je on. Priznao je da je on morao odgovornost preuzeti jer je Mala zimska služba zatajila i odgovorni tamo nisu napravili svoj dio posla. 'Koordinacija nije bila dobra', naglasio je ogorčeni gradonačelnik u svom stilu.

Poručio je građanima da se strpe se do jutra i vidjet će kako stvari funkcioniraju.

Na terenu je 1.000 dobrovoljaca koji čiste snijeg, a naglasio je da će ih sutra biti još 1.500. Naglasio je i da se javilo i preko 500 dobrovoljaca Domovinskog rata koji su spremni čistiti snijeg. 'Prvi prioritet su škole, dječji vrtići, javne ustanove, bolnice i glavne prometnice i to će biti očišćeno do sutra ujutro', kazao je Bandić i pojasnio da je potrebno očistiti 3.000 kilometara cesta te će drugi prioritet biti očišćen prijepodne, a treći poslijepodne.

Još jednom je naglasio da stvar nije nepremostiva. 'Mislio sam da će kolege to napraviti, ali vrag je donio šalu i morao sam preuzeti stvar u svoje ruke', rekao je zagrebački gradonačelnik još jednom.

Što se tiče rada škola, što posebno zanima ogorčene roditelje, Bandić je rekao da će one sutra raditi normalno jer ravnatelji ne mogu samoinicijativno otkazivati nastavu.

'Ne može se samoinicijativno otkazivati nastavu. Nastava se sutra neće održati u OŠ Kardinala Alojzija Stepinca iz Krašića, OŠ Klinča Sela, OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice, OŠ Dragutina Domjanića iz Sv. Ivana Zeline te OŠ Sveta Nedjelja', kazao je član Stožera i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Vjeran Štublin. Podsjetio je da odluku o obustavi nastave na jedan dan mogu donijeti ravnatelji škola, ali su o tome dužni obavijestiti Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

Načelnik Stožera Rudolf Vujević, koji je ujedno i zamjenik župana Zagrebačke županije, izvijestio je kako zimska služba Županijskih cesta Zagrebačke županije održava prohodnost na svim prometnicama iz područja svoje nadležnosti te pozvao nadležne zimske službe gradova i općina na području županije da održavaju prohodnim ceste koje su njihovoj nadležnosti.

S obzirom na vremenske uvjete, kao i meteorološku prognozu koja predviđa nastavak snježnih oborina, iz Stožera apeliraju na vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme, a građani su pozvani da se pridržavaju uputa o redovitom i pravovremenom održavanja pločnika ispred te pristupnih putova do svojih objekata, da temeljito očiste snijeg i led sa svojih vozila prije uključivanja u promet, uz obvezno korištenje zimske opreme na vozilu te da koriste obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

Snijeg ili led koji može pasti s krovova privatnih objekata građani su dužni ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi, ističe se u priopćenju te upozorava da se neizolirani električni vodiči ne smiju otresati niti čistiti zbog smrtne opasnosti.