OTPOR METROPOLE

Bandić osvojio samo dvije zagrebačke četvrti

Bionic
Reading

Iako je posljednjih 10 godina Bandić bio 'gospodar' Zagreba, najviše je glasova osvojio tek u dvije gradske četvrti - Sesvetama i Brezovici

Zagrepčani su u prvom krugu predsjedničkih izbora bili veoma 'okrutni' prema svom gradonačelniku Milanu Bandiću, piše Zagrebancija.com

Da budemo precizniji, prema podacima iz prvog kruga Bandić danas može biti gradonačelnik samo u dva predgrađa – Sesvete i Brezovica.

Bandić je od 378 tisuća birača, koji su izašli na izbore, što je oko 52 posto, dobio povjerenje njih 59.203 što je bilo dovoljno za nešto više od 15 posto. Josipović je dobio 130 tisuća glasova, dakle dvostruko više.

Osoba koja je neupitno vladala Zagrebom posljednjih deset godina, od 17 gradskih četvrti uspjela je zadobiti povjerenje birača u samo dvije četvrti.

Da poraz bude teži, pobrinuli su se i Bandićevi susjedi iz njegove ulice te iz okolnih ulica koje spadaju pod njegovo biračko mjesto. Naime, na zaprepaštenje gradonačelnika i njegovih suradnika, Bandić je i ondje doživio poraz – Josipović je dobio tri puta više glasova.

No, krenimo redom:

Bivši SDP-ovac najveći debakl je doživio u Donjem gradu, Gornjem gradu-Medveščaku te Maksimiru. Dakle, u gradskim četvrtima od kojih dvije čine uži centar Zagreba, a jedna (Maksimir) je dio šireg centra. Bandić u tim četvrtima nije bio drugi ili treći, već peti. Birači su prednost pred svojim gradonačelnikom dali Josipoviću, Vesni Pusić, Andriji Hebrangu i Nadanu Vidoševiću.

Tako je u Donjem gradu od 22 tisuće birača, koji su izašli na birališta, Bandiću povjerenje dalo njih samo 1.909, što je 8,58 posto. U Gornjem gradu-Medveščaku od 17 tisuća birača, za Bandića je glasalo 1.396, odnosno 7,85 posto. U Maksimiru je je, od 25 tisuća birača, Bandić doio glas njih 2.563.

Ovakav potop u centru Zagreba da se objasniti prije svega činjenicom da stanari iz centra nisu nikada bili veliki fanovi Milana Bandića, a kada je zabranio parkiranje na Gornjem gradu te dopustio Horvatinčiću gradnju na Cvjetnom trgu, Bandić je zapečatio svoju sudbinu.

Četvrto mjesto Bandić je zauzeo u četvrtima Trnje i Trešnjevka jug. U tamošnjim kvartovima uspio je osvojiti nešto više glasova od Hebranga. Kad tim četvrtima dodamo još Trešnjevku sjever i Črnomerec, jedine dvije četvrti gdje je Bandić bio treći, dobivamo zaokruženo gradsko središte.

Tek izvan tog šireg središta Zagreba Bandić se uspio dokopati drugog mjesta. No, ni to se ne može smatrati uspjehom kad se zna da su Gornja i Donja Dubrava, Novi Zagreb zapad i Novi Zagreb istok te Peščenica Žitnjak do jučer bile Bandićeve utvrde u Zagrebu gdje je osvajao velik broj glasova. Bandić je na ovim izborima izgubio i njih, i to je vjerojatno najveće iznenađenje jer nitko nije očekivao da će Josipović dobiti u obje Dubrave, Novom Zagrebu i Bandićevoj četvrti Peščenica Žitnjak.

Nakon ovakvih podataka, definitivno stoji rečenica predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema koji je nakon prvih neslužbenih rezultata izjavio da Zagreb ima gradonačelnika s legalitetom, ali ne i legitimitetom.