NOVI DOM ZA STARIJE

Bandić na Lašćini diže standard umirovljenicima

07.12.2016 u 10:00

Granonačelnik preuzeo objekt za budući dom za starije i nemoćne na Laščini

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Bionic
Reading

Liste za zagrebačke gradske domove za starije i nemoćne osobe nisu baš kratke, štoviše, umirovljenici na mjesto čekaju i nekoliko godina. No uskoro bi neki od njih smještaj mogli naći u novootvorenom Domu za starije osobe na Lašćini, a radi se i na adaptaciji Doma za starije osobe Sveta Ana u Novom Zagrebu te je u planu realizacija gradnje domova u Markuševcu i Dubravi

U nadležnosti Grada Zagreba je 11 domova s kapacitetom za smještaj 3.800 starijih osoba, a privatni pružatelji usluge osiguravaju kapacitet za još oko 2.200 starijih osoba što znači da još nije dostignut standard zemalja Europske unije koji iznosi pet posto u odnosu na broj građana starih 65 i više godina.

Da postojeći kapaciteti domova za starije osobe ne zadovoljavaju potrebe stalnog smještaja, svjesni su i u Gradu te planiraju povećanje kapaciteta gradnjom novih namjenskih domova, najavila je tportalu pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.


Prvi na redu je Dom za starije osobe na Lašćini koji će moći primiti 200 korisnika i korisnica, a riječ je o objektu vrijednom oko 100 milijuna kuna. Dom čija je gradnja započela u srpnju prošle godine otvorio je jutros gradonačelnik Milan Bandić preuzevši objekt od predstavnika tvrtke Animus primo d.o.o. po sistemu ključ u ruke i modelu javno-privatnog partnerstva temeljem Zaključka Gradske skupštine.


Dom na Lašćini će nuditi smještaj za 113 osoba koje trebaju pojačanu njegu i dva specijalizirana odjela za 24 osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije dok ostalo čini stambeni dio koji će koristiti pokretne starije osobe. Riječ je o 60 stambenih jedinica, od čega 40 jednokrevetnih i 20 dvokrevetnih soba, a u sklopu novog kompleksa nalazit će se dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, ambulanta, prostor za rehabilitaciju te kapelica.

'Dobro je da smo ovo napravili na Laščini. Ovo je jedan europski standard, 200 ljudi će se udomiti u narednih tri mjeseca, već ima preko sto zabilježbi, to će dići standard umirovljenika grada Zagreba. Ja razmišljam o projektu doma na Markuševcu i Dubravi za iduću godinu. Trebamo se okrenuti budućnosti', rekao je Bandić novinarima prilikom jutrošnjeg obilaska.


'S obzirom na to da su sve veće potrebe za smještajem osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, u Domu za starije osobe Sveta Ana izvodi se adaptacija, odnosno prenamjena prostora za smještaj navedenih osoba nakon čega će raspolagati s dva specijalizirana odjela ukupnog kapaciteta za 38 korisnika na površini od oko 800 metara kvadratnih', navela je za tportal Fortuna. Sljedeća pak planirana investicija je izgradnja doma za starije osobe u Markuševcu za 90 korisnika, od čega je 10 mjesta za oboljele od Alzheimera i drugih oblika demencija.

No, kako ističe Fortuna, 'pored osiguranja stalnog smještaja, važna je i skrb o starijim sugrađanima koji žive u vlastitom domu, a zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti samostalno zadovoljavati svoje potrebe tijekom dana. Stoga je putem gradskih domova pružanjem usluge pomoći u kući zbrinuto još gotovo 2.000 sugrađana starije životne dobi, a u tri gradska doma - Medveščak, Sveta Ana i Sveti Josip - organizirani su dnevni boravci s kapacitetom za 63 osobe'.