U NEMILOSTI STRASBOURGA

Balenović: Presuda je rezultat perfidne igre

19.10.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je sve zahtjeve Vesne Balenović protiv Republike Hrvatske te utvrdio da je ona povrijedila pravilo o povjerljivosti pregovora u svrhu postizanja nagodbe putem Suda, doznaje se danas u Ministarstvu pravosuđa

Vesna Balenović tužila je državu da joj je zbog otkaza radnog odnosa u Ini povrijedila pravo na slobodu izražavanja, da je zbog javnog iznošenja svog mišljenja bila diskriminirana, da je Ustavni sud bio pristran kad je odlučivao o njezinom predmetu te da u Hrvatskoj nije imala na raspolaganju pravna sredstva koja bi upotrijebila radi zaštite svojih ljudskih prava.

Europski sud je, nakon detaljnog razmatranja izjava Vesne Balenović danih medijima, razmatranja domaćeg prava i postupanja domaćih sudova u postupcima koji se tiču zahtjeva podnositeljice te razmatranja njihove sukladnosti s konvencijskim standardima, utvrdio zahtjeve podnositeljice nedopuštenim i odbio ih, pojasnila je zastupnica Vlade pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik

Ističe da je ova odluka Europskog suda za ljudska prava konačna. Nakon što bude prevedena na hrvatski i detaljno analizirana, odluka će biti dostavljena svim tijelima vlasti koja su sudjelovala u postupcima koji su prethodili podnošenju zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava.

Vesna Balenović je u izjavi za tportal rekla da je ova presuda rezultat 'jedne perfidne igre Vladine službenice Štefice Stažnik'. 'To je jedan težak predmet koji blamira Hrvatsku i oni na jednu jednostavnu caku, na ovu perfidnu igru sad mogu nalijepiti puno toga', rekla je Balenović i u priopćenju pojasnila što time točno misli.

'Europski birokrati odbili su moju tužbu jer sam prošle godine za medije prokomentirala informacije koje su procurile u javnost, da mi je Vlada RH ponudila 20.000 eura zbog kršenja ljudskih i radnih prava. Budući da nisam o pregovorima nikome govorila, smatram da je ta informacija kao promišljeni spin, mogla izaći jedino iz Vladinog ureda za odnose sa Sudom u Strasbourgu.

Nazvana od novinara da prokomentiram ponudu Vlade, za koju su doznali, izrazila sam zadovoljstvo što je Vlada priznala da su kršena moja ljudska i radna prava. Ponudu od 20.000 eura prihvatila bih odmah da mi je Vlada omogućila povratak na radno mjesto u Ini te mi nadoknadila zaostale plaće.

Moje komentare na tekstove u medijima Sudu je prijavila Štefica Stažnik, Vladina povjerenica za odnose s Europskim sudom u Strasbourgu. Smatrala je štetnim što sam prokomentirala već objavljene stavove Vlade RH u vezi s nagodbom i mirenjem te da sam time povrijedila pravilo o povjerljivosti pregovora u svrhu nagodbe. Zamjerila je što su se građanima Hrvatske učinili dostupnim stavovi Vlade. Zbog toga je u ime Vlade predložila Europskom sudu da odbije moju tužbu.

Još uvijek smatram da građani Republike Hrvatske imaju pravo znati što radi njihova Vlada te da nisam ništa pogriješila kada sam dala svoje mišljenje, na već objavljene tekstove. Svojim komentarima nisam naštetila Vladi, već je ona sama sebi naštetila nekorektnom ponudom. Naime, na taj način Vlada je poručila građanima Hrvatske, da ako progovore o kriminalu, mogu za obeštećenje dobiti eventualno mrvice, ali nikad više povratak u svoju radnu sredinu u kojoj su otkrili kriminal. Smatram da se time ohrabruje kriminalce, a zastrašuje poštene ljude. Smatram da je Vlada RH jedino ovakvom prevarom mogla dobiti spor na sudu u Strasbourgu', poručila je Balenović u priopćenju.