SELEKTIVNA BORBA PROTIV KORUPCIJE

Bajić zataškao Bandićevu aferu?

25.03.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Tjednik Globus došao je u posjed dokumenata koji ukazuju da je Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik 2003. godine otkrio i u konačnici oprostio Milanu Bandiću sudjelovanje u pljački gradske imovine kroz zamjenu zemljišta

Bajić je 2003. tadašnjoj gradonačelnici Vlasti Pavić, navodi Globus, uputio pismo u kojem tvrdi da je njezin prethodnik Milan Bandić 2000/2001. godine sklopio ugovor s Leonom Sulićem – u to vrijeme vlasnikom Croatia Busa, a poslije osuđenom na pet godina zatvora – kojim je za tri i pol milijuna kuna oštetio gradski proračun. No nakon kratke detronizacije uslijed alko-afere s policijom, Bandić se opet počeo uspinjati do gradonačelničke pozicije, a Bajiću je naglo splasnuo interes za korupcijsku epizodu sa zemljištem.

Bajićev optužujući izvještaj nije bio naslovljen ni kao kaznena prijava niti kao optužnica, već naoko kao pravno neobvezujuće mišljenje, koje bilo prezentirano na službenom memorandumu DORH-a i uz odgovarajući urudžbeni broj.

Prema tom 'mišljenju' iz lipnja 2003, na koje se poziva Globus, Bandić je kao šef zagrebačkog Poglavarstva ilegalnim odlukama i lažnim obrazloženjima, vlasniku Croatia Busa Leonu Suliću udijelio zemljište u Heinzelovoj ulici pravdajući to kao zamjenu parcela. Zemlja koju je Sulić posjedovao bila je tobože neophodna Gradu za izgradnju neke izmišljene ceste, dok je gradsko zemljište na kojem je Sulić htio izgraditi šoping-centar Gradu bilo beskorisno. Ispostavilo se da je vrijednost gradskog zemljišta za više od tri i pol milijuna kuna nadmašila vrijednost Sulićeve nekretnine. Operacija zamjene zemljišta obavljena je, stoji u dokumentaciji, tijekom 2000. i 2001. u prvom gradonačelničkom mandatu Milana Bandića.

Glavni državni odvjetnik, odnosno njegov zamjenik i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan u predizborno vrijeme ponovno kreću istraživati Bandićeve nestašluke, sad iz 2007. godine, kad je, navodno, tvrtki Maestro ustupio vrlo skupo gradsko zemljište priskrbivši njezinu vlasniku 30 milijuna profita, na štetu gradskog proračuna.

Kakav će biti ishod ove istrage, vjerojatno će ovisiti o rezultatima na izborima: pobijedi li Bandić, i ova afera past će u zaborav. U slučaju da izgubi izbore, postoji vjerojatnost da nam pravosudni organi upriliče još jednu spektakularnu antikorupcijsku akciju Maestro 2.