GODIŠNJICA POTRESA

Bačić obećao: Obnova Petrinje trebala bi biti gotova za četiri godine

29.12.2023 u 21:20

Bionic
Reading

Prošle su tri godine o potresa na Banovini. Tužan je podsjetnik na ono što se zbilo i dalje je centar Petrinje. Nekima su se tog dana životi promijenili iz temelja. Zato im je danas osobito teško. Prisjećaju se svega, ali i svojih prijatelja i sugrađana koji više nisu s njima

Više o tome što je država učinila i što još treba učiniti komentirao je ministar graditeljstva Branka Bačića koji je gostovao u studiju RTL-a Danas.

'Mislim da je danas Ministarstvo napravilo ogroman iskorak. Naime, donošenjem Zakona o obnovi koji smo donijeli u veljači mi smo tri institucije objedinili tako da smo ih sve stavili pod jednu kapu gdje se upravlja obnovom. To je doprinijelo ubrzavanju obnove, smanjio se broj dokumentacije, smanjili smo broj sudionika, izmijenili potrebnu dokumentaciju za projekte i time smo otvorili put bržoj obnovi', rekao je Bačić o dinamici obnove ne prihvaćajući tezu da su prve dvije godine izgubljene.

'Ne bih to rekao. Trebalo je prvo procijeniti štetu, osigurati sredstva, osmisliti proces i model obnove. Bilo je predradnji koje su nužne u tom procesu', ustvrdio je.

Na upit kad će obnova u Petrinji biti završena rekao je: 'Mislim da bi u iduće 4 godine trebali završiti obnovu Petrinje. Što se tiče zgrada javne namjene, apsolutno jer to moramo potrošiti do kraja lipnja. Kao što smo do kraja lipnja ove godine morali potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti'.

  • +10
Branko Bačić obišao gradilište zamjenske obiteljske kuće za stradalnike potresa Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Očekuje ubrzanje obnove i u Zagrebu. 'U Zagrebu je obnovljeno oko 2800 objekata. U pravilu se to odnosi i na obiteljske kuće, samo ne na zamjenske kuće. U ovom trenutku se gradi 48 zamjenskih kuća. Došao sam na mjesto ministra, niti jedan natječaj još nije bio otvoren za izgradnju zamjenskih kuća u Čučerju, Markuševcu i sjevernom Maksimiru', rekao je ministar.

Dodao je da su se sada usmjerili na izgradnju zamjenskih kuća i žele ju ubrzati. 'Završili smo već u Krapinsko-zagorskoj županiji, i tamo gradimo zamjenske kuće. Tako da mislim da smo postigli željenu dinamiku obnove s obzirom na operativu koju Hrvatska ima', zaključio je Bačić.