PRIMOPREDAJA STANOVA

Plenković u Petrinji na treću obljetnicu potresa: Imamo povijesnu obnovu

29.12.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković danas, na treću obljetnicu petrinjskog potresa, obilazi Banovinu. Nazočivši primopredaji ugovora vlasnicima stanova u sklopu novoizgrađenih višestambenih zgrada, rekao je da je šteta od tog potresa procijenjena na čak pet i pol milijardi eura. To je u postojećim geopolitičkim okolnostima i krizama bio veliki izazov za Vladu

Premijer je zahvalio svima koji su sudjelovali u sanaciji štete od potresa na Banovini i svima koji su se angažirali.

Danas, obnova ima svoju dinamiku i opipljive rezultate. Osigurano je 2,5 milijarde eura europskih sredstava za sanaciju štete od potresa, kazao je premijer. Osam višestambenih zgrada u Petrinji prve su takve zgrade nakon više od 40 godina. Projekti će se nastaviti, izgradit će se još 36 takvih zgrada, od čega 20 u Sisku.

'Do sada je apsorbirano 2,2 milijarde eura, to su ogromna sredstva usmjerena na obnovu i revitalizaciju', ustvrdio je Plenković, dodajući da se u konačnici ukupno utrošiti 3,3 milijarde eura za obnovu Zagreba i Banovine. Vodi se briga i o životnom standardu ljudi pogođenih potresom, pa su tako produljene subvencije za toplinsku i električnu energiju, režijske troškove, najam, i dalje je osiguran besplatni prijevoz.

Radi se o povijesnoj obnovi, a isporučena kvaliteta novosagrađenih objekata nadilazi obnovu nakon Domovinskog rata i zapravo je neusporediva, kazao je premijer.

  • +18
Plenković u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Otvoren je i veliki veteranski centar koji predstavlja simbiozu između obnove i onog što su branitelji dali u Domovinskom ratu, rekao je Plenković, osobito zahvaljujući ministru Branku Bačiću koji je ubrzao obnovu.

Podsjetio je da je obnova L'Aquile u Italiji trajala 14 godina, te zahvalio na strpljenju i budućim stanarima. 'Želim da novi stanovi budu pravi, topli dom za vaš i vašu djecu, a da proces obnove intenziviramo i da se Petrinja razvija upravo onako kako to želi gradonačelnica i vi koji dajete potporu', rekao je Plenković.

  • +74
Petrinja tri godine nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Plenković bi još trebao obići obnovljenu zgradu Stalne službe sisačkog Općinskog suda u Petrinji, Hrvatskog doma, te gradilište zgrade Gradske munjare kao i naselje montažnih kuća Petrinja. Nakon toga predviđen je posjet Edukativno-prezentacijskom centru Natura Sisačko-moslavačke županije i obitelji Krznarević.

Podsjetimo, danas je tri godine od razornog potresa maginitude 6,2 prema Richteru koji je pogodio Petrinju i okolicu 2020. godine, odnio sedam života i nanio golemu štetu. Iako je obnova ubrzana u posljednjih godinu dana, mnogi još uvijek čekaju da se vrate u svoje domove.