'JAKO DOBRI RAZGOVORI'

Bačić o ustavnim promjenama: Ne prihvaćamo prijedloge ni s lijeve ni s desne strane

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2022 22:23
  • Objavljeno 10.06.2022 u 22:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je u petak vezano za ustavne promjene, da ne prihvaćaju prijedloge koji dolaze ni s lijeve ni desne strane političkog spektra, od kojih su neki dijametralno suprotni, jer u tom slučaju Ustav ne bi mogli ni donijeti

HDZ je proteklih dana razgovarao s gotovo svim većim oporbenim strankama, a danas je pozvao manje zastupničke klubove na razgovor o izmjenama Ustava u vezi s referendumom. Vladajućima je za ustavne promjene i izglasavanje u Hrvatskom saboru potrebna potpora dijela oporbenih zastupnika.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić večeras je u središnjem Dnevniku HTV-a rekao kako kroz izmjene Ustava i Zakona o ustavnom sudu žele uspostaviti bolji, kvalitetniji, demokratskiji i građanima dostupniji referendum.

Ocijenio je da razgovori teku jako dobro.

"Tijekom idućeg tjedna nadam se da ćemo supotpisati prijedlog izmjena Ustava, izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, i uputiti Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora na daljnju realizaciju izmjena Ustava i Ustavnog zakona", dodao je.

Komentirajući najave nekih stranaka kako bi mogli tražiti izmjene vezane uz pravo žena na izbor, Bačić je rekao da su u razgovorima čuli pojedine prijedloge i želje i na lijevom i na desnom političkom spektru, koji su dijametralno suprotni.

"Mi u ove izmjene Ustava idemo isključivo kako bi uredili ustavno-pravni okvir za održavanje referenduma i ne prihvaćamo niti prijedloge koji dolaze s lijeve, niti s desne strane, jer u tom slučaju Ustav ne bismo mogli donijeti, ne bismo postigli 101 ruku, i mislimo da trebamo doista ostati na ovom izvornom prijedlogu izmjena Ustava", naglasio je Bačić.

HDZ usidren u desnom političkom centru

Na sutrašnjem općem saboru HDZ-a trebale bi se usvojiti nove programske smjernice, u kojima, uz ostalo, stoji i da HDZ poštuje sve zajednice obiteljskog života koji se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi, te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti.

Na pitanje mijenja li HDZ time svoj stav Bačić je odgovorio niječno. "HDZ je jasno usidren u desnom političkom centru", poručio je Bačić.

Dodao je da su u HDZ-u svjesni kako pored njih u društvu žive drugi i drugačiji, koji žive u drugim životnim zajednicama, a tu činjenicu, kao demokratska stranka, čiji se program temelji na kršćanstvu i humanizmu, respektiraju i uvažavaju.

"I time samo želimo reći da želimo Hrvatsku i hrvatsko društvo kao tolerantno i dobro društvo, a naši politički, ideološki, svjetonazorski stavovi jednaki su kao što su bili i prije, ali želimo jasno na ovaj način pokazati da je HDZ danas moderna stranka koja uvažava i tu činjenicu", zaključio je Bačić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!