saborske igre

[VIDEO] HDZ kreće u promjenu Ustava zbog referenduma, dio oporbe želi prvo vidjeti prijedlog, a Petrov poručuje: 'Prozvat ćemo sve koji će na ovaj način pomoći lopovima'

08.06.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Nakon što su iz HDZ-a najavili promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, iz saborske oporbe u srijedu su poručili da najprije žele na sutrašnjem sastanku čuti što konkretno predlažu vladajući, a onda će odlučiti hoće li pristati da se pristupi promjeni Ustava

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da u promjenama Ustava u pogledu referendumskih inicijativa treba definirati da se na referendumu ne mogu smanjivati nečija prava, pogotovo manjina.

„Referendum ne smije biti način na koji će se prava najugroženijih u našem društvu dodatno srozavati. Odredbe Ustava koje se tiču referenduma trebaju predstavljati štit manjinama, bile one nacionalne, seksualne ili bilo koje druge, kako im se neće srozavati prava samo zato što je netko skupio 50 posto plus jedan glas na referendumu. U Ustavu nam je potrebna i izmjena koja će regulirati pravo žene na izbor”, poručio je.

Grbin kaže da HDZ-ov prijedlog izmjena Ustava još nisu vidjeli tako da ne može reći hoće li ga podržati. Pristajemo da se pristupi promjeni Ustava, a hoćemo li za tekst glasati ovisit će o njegovu sadržaju, poručio je Grbin dodavši da, ako im promjene koje se tiču referendumskog odlučivanja budu neprihvatljive, onda sve drugo pada u vodu.

Izjava za medije predsjednika SDP-a Peđe Grbina o Vladinim mjerama i Ustavu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednica Kluba Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec ističe da će na sutrašnjem sastanku dobiti potpunu informaciju kako su vladajući zamislili izmjene Ustava.

„Uvijek smo za razgovor i bolja rješenja za naše građane, a ovdje je riječ o njihovoj neposrednoj mogućnosti za odlučivanje pa referendum treba urediti na način da bude dostupan i provediv”, kazala je.

Petrov: HDZ želi zabraniti održavanje referenduma

Predsjednik Mosta Božo Petrov smatra da HDZ želi "pod svaku cijenu i na svaki mogući način zabraniti održavanje referenduma”. Nakon ove njihove inicijative ostaje još samo da ukinu izbore, rekao je poručivši kako "ne postoji mogućnost da lopovima koji su dva puta ukrali referendum na bilo kakav način asistiramo".

"Oni zovu sutra na sastanak oko ustavnih promjena za ukidanje referenduma, a mene zanima koji će se to dio oporbe pojaviti na sastanku, dati ruku ovakvim lopovima glede referendumskih inicijativa i ljudima dodatno ukinuti njihova prava i slobode. Neka ne misle da će proći neprozvano tko god da odluči na takav način pomoći lopovima", kaže Petrov.

Petrov o rastu cijena, referemdumu i drugim aktualnim temama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka naglasila je da svakako treba ići u izmjenu referendumskog okvira. Treba proširiti vrijeme skupljanja potpisa, smanjiti postotak potpisa potreban da bi se referendum pokrenuo i razgovarati koliki treba biti kvorum da bi referendum bio vrijedeći, navela je.

Već smo govorili da pravo žene na izbor također treba biti u Ustavu i bude li se zadiralo u Ustav, potrebno je i to uvrstiti, kazala je dodavši da će u njihovom klubu tek razgovarati hoće li time uvjetovati potporu HDZ-ovu prijedlogu.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus rekao je da treba urediti referendumsko zakonodavstvo jer nije normalno da se za valjanost lokalnog referenduma traži izlaznost od 50 posto, a za državni 20 posto. To zahtijeva ustavne promjene i mi bismo podržali takav prijedlog, poručio je.