nakon sastanka

Bauk o promjeni Ustava: Referendum dobiva prolaznu ocjenu, a što se tiče drugih tema, nastavit ćemo razgovore

09.06.2022 u 15:09

Bionic
Reading

Predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata i Zeleno-lijevog bloka u četvrtak su s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Bačićem razgovarali o promjeni Ustava oko referendumske materije, a SDP-ov Bauk je uvjeren da će i izmjene referenduma i pravo žene na izbor završiti u Ustavu, neovisno o načinu

„Što se tiče referenduma, to dobiva prolaznu ocjenu, a što se tiče drugih tema, nastavit ćemo razgovore. A što se tiče izvjesnosti ustavnih promjena, optimist sam da će i izmjene referenduma i pravo žene na izbor na kraju završiti u Ustavu RH, na ovaj ili na onaj način”, ustvrdio je Bauk nakon sastanka predstavnika HDZ i zastupnika lijevih opcija o izmjenama Ustava.

Pojasnio je, ne prođe li njihov zahtjev da se kroz saborsku proceduru pravo žene na izbor podigne na ustavnu razinu, krenut će u referendum na tu temu.

Što se tiče dijela koji se tiče referenduma, on se velikim dijelom poklapa s našim prijedlozima za promjenu Ustava iz 2013. i 2018. godine, a eventualne razlike nisu takve da bismo u startu mogli reći da je to neki veliki problem, izvijestio je novinare.

Kada je riječ o drugim temama, napomenuo je, izrazili smo određenu zabrinutost za određena prava koja se u Hrvatskoj trenutačno krše i željeli bismo ih na jasniji način podignuti na Ustavnu razinu i kolege iz HDZ-a su to primili na znanje.

Upitan hoće li im uvođenje prava žene na izbor u Ustav biti uvjet za prihvaćanje HDZ-ova prijedloga o referendumu, odgovorio je da se trenutačno vode razgovori o promjeni Ustava i eventualne takve stvari trebale bi se govoriti na sastancima, a ne preko medija.

Bauk se nije htio izjasniti jesu li spremni prihvatiti promjene koje se tiču referenduma, a koje su bliske onima koje je SDP predlagao, ne bude li se prihvatio njihov zahtjev da pravo žene na izbor postane ustavna kategorija, tek je napomenuo da će se o promjenama Ustava voditi tri rasprave i, kaže, 'ima dovoljno vremena da se usuglasimo i posvađamo'.

Nije htio komentirati ni rezolutan stav HDZ-a da se mijenja samo referendumska regulativa u Ustavu, ali je istaknuo da način na koji pravo žene na izbor dođe u Ustav nije samo da bude izrijekom navedeno u Ustavu prilikom ovih ustavnih promjena nego i na druge načine koje predviđa Ustav RH.

Na novinarsko pitanje pojasnio je da su o tome govorili i ranije, odnosno, ako se to pitanje ne riješi u Saboru, onda bi išli na prikupljanje potpisa za referendum.

Čelnica Kluba Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec kazala je da ne vide ništa sporno u tim izmjenama te da će se, nakon razmatranja opcija, odazvati i drugom krugu razgovora za nekoliko dana. Kazala je i da njen Klub nema nikakvih pitanja koje bi otvarali vezano uz promjene Ustava ni uvjeta, te da će dati podršku za pokretanje procesa izmjene Ustava.

Predsjednik Kluba HDZ-a Bačić odvojeno se sastao s predstavnicima lijeve i desne oporbe.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta također smatra da treba utvrditi novu regulaciju referendumske regulative. Treba ozbiljno pristupiti i stvoriti što širi konsenzus oko ovog pitanja, kaže, no, dodaje, u njegovu Klubu tek slijede konzultacije oko HDZ-ova prijedloga.

U HDZ-u mogu računati na naš konstruktivan stav, ali konačnu odluku još nismo donijeli, poručio je Bartulica, dodavši da je načelno potrebno građanima olakšati da se organiziraju ako to žele.