UVJEREN U RATIFIKACIJU

Zekanović nakon sastanka koalicije: Pupovac je bio standardno bahat

21.03.2018 u 12:02

Bionic
Reading

HDZ je jučer na sjednici Predsjedništva napravio korak naprijed u demokratskoj profilaciji stranke, poručio je novinarima u Saboru šef HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić. No, iako je sinoć šest članova Predsjedništva bilo protiv ratifikacije, Bačić nije želio otkriti što će biti s njima ako takav stav izreknu i prilikom glasanja u Saboru

Rasprava koja se jučer vodila na Predsjedništvu HDZ-a je dobrodošla, kazao je novinarima u Saboru Bačić. 'Ona ukazuje da smo doista demokratska stranka koja se u određenim temama može nositi sa činjenicom da jedan dio vodstva, značajno manji, ima svoj jasno izraženi stav kojeg može iznijeti na sjednici Predsjedništva. S time se stranka može nositi i nakon toga krenuti u daljnju proceduru onako kako je Predsjedništvo to sinoć odlučilo. Te su rasprave dobrodošle i sve stranke u Hrvatskoj bi trebale moći na takav način provesti proceduru. A ne da se kao što to radi SDP oglašava priopćenjima što onda odbacuje značajan dio kluba. Mi na taj način ne funkcioniramo i unutar stranke smo sposobni nositi se sa različitim mišljenjima', kazao je Bačić.

Znači li to da će se ta različita mišljenja moći izraziti i prilikom glasanj i hoće li HDZ-ovci moži glasati po savijesti, upitali su novinari Bačića. 'To nisam rekao. Naime, sada smo donijeli odluku da Vlada na sutrašnjoj sjednici donese prijedlog Zakona o ratifikaciji koji će biti popraćen s interpretativnom izjavom koja po meni ostavlja mogućnost da i oni koji su dvojili o smislu i suštini Istanbulske konvencije, a to je zaštita žena od nasilja, da je mogu prihvatiti. Ali, vrlo važan ali, nas još čeka rasprava na sjednici kluba gdje ćemo još dodatno raspravljati i nastojati utvrditi jedinstveni stav oko ratifikacije. Budite strpljivi i pričekajte tjedan-dva', rekao je Bačić.

Upitan kakve će biti posljedice za one HDZ-ove zastupnike koji bi glasali protiv ratifikacije, Bačić nije izravno odgovorio, kazavši kako treba pričekati sjednicu Kluba zastupnika. 'Nemojte se bojati za HDZ, prejaka smo stranka i ne bojimo se ishoda glasovanja', dodao je.

Na pitanje boji li se eskalacije odnosa između HDZ-a i Crkve, koja je protiv ratifikacije, Bačić je rekao: 'Ne bojim se. Dapače, HDZ i crkva su uvijek bili u dobrim odnosima i HDZ je u svim svojim dokumentima uvijek podržavao ratifikaciju Istanbulske konvencije, bez obzira tko bio na čelu HDZ-a, od Ive Sanadera do Jadranke Kosor čije su vlade aktivno sudjelovale u pisanju konvencije. I za vrijeme dok je Karamarko bio predsjednik, HDZ je uvijek na istoj poziciji što se tiče konvencije. Ako bi danas odustali od nečega što smo promovirali, onda bi nas mogli prozivati. U našem programu smo rekli da smo vjerodostojni i tu vjerodostojnost dokazujemo i sada', kazao je Bačić.

  • +8
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Osvrnuo se ponovno i na zahtjev za opozivom Martine Dalić, nazvavši taj dokument 'bizarnim'. 'To je neozbiljan, skroman uradak kojim se namjerava rušiti Martinu Dalić. Do te mjere je bizaran da primjerice oporba ili Most, koji je sve inicirao, joj zamjera što se zalaže za projekt termoelektrane Peruća, a taj projekt je bio sastavni dio Strategije prostornog uređenja RH. A za tu strategiju su glasali i zastupnici Mosta, a taj projekt termoelektrane kao strateški projekt je predložio ministar Slaven Dobrović', kazao je između ostalog Bačić.

Što se tiče Milorada Pupovca koji još uvijek nije potvrdio da će dati podršku Martini Dalić, Bačić je kazao kako je 'siguran da će Pupovac i SDSS prilikom glasovanja podržati Dalić.'

Maras: Bizaran je Branko Bačić

Nakon što je jučer kazao kako će glasati za Istanbulsku konvenciju, SDP-ov Gordan Maras ustvrdio je danas da u njegovoj stranci nema podjela po tom pitanju. 'Pa mi smo predložili retaifikaciju prije godinu dana', kazao je.

Odgovorio je i Branku Bačiću po pitanju opoziva Dalić. 'Bizaran je Branko Bačić jer ne mogu ozbiljnim nazvati političara koji kad 70 posto građana kaže da Dalić mora otići, on i dalje nju brani. Bizarno je da je brani, bizarno je da konzultanti i dalje uzmimaju milijune kuna svaki tjedan i mjesec. Sve što HDZ radi oko Agrokora je bizarno pa se ne čudim bizarnoj izjavi kolege Bačića', poručio je Maras.

Reakcija je stigla i od Mostovog Nikole Grmoje. 'Što se tiče Peruče svi sve sjećamo ovdje scene u Saboru, gotovo fizičkog nasrtaja na zastupnika Mosta Moru Bulja. Svi znamo tko je protestirao protiv Peruče tako da je to čista laž što govori kolega Bačić. Meni je drago vidjeti da je on tako nervozan i da napada Most, to znači da samo rastemo, da građani prepoznaju što činimo u oporbi i naša zalaganja', poručio je Grmoja.

IDS-ov Sponza prozvao SDP

Bez obzira na interpretativnu izjavu u IDS-u namjeravaju podržati ratifikaciju Konvencije. 'Mi smo za ratifikaciju jer je to civilizacijsko, a ne političko pitanje. Nije mi jasno da se netko ograđuje od nečega i da bi bio protiv dokumenta koji štiti žene od nasilja. Očekujem da će velika većina podržati ratifikaciju. Što se tiče stava SDP-a nije mi jasno da netko može biti protiv dokumenta koji štiti žene od nasilja', dodao je IDS-ov Giovanni Sponza.

Interpretativna izjava nije problem ni zastupniku talijanske manjine Furiju Radinu. 'U nikakvom pogledu ne kontaminira konvenciju, a s druge strane poštuje naše ustavne odredbe. Ja ću podržati konvenciju, podržao bi je bez izjave, a podržat ću je s izjavom koja je uravnotežna i trebala bi biti prihvatljiva za sve oni koji podržavaju konvenciju', poručio je Radin.

Zekanović: Pupovac je standardno bahat

Interpretativna izjava, koju je koalicijskim partnerima danas prezentirao premijer Plenković, nije izmijenila stav HRAST-ovog Hrvoja Zekanovića.

'Izjava nema nikakvu pravnu utemeljenost, odnosno nema nikakvu pravnu važnost. Ona je isključivo orijentirana prema hrvatskom zakonodavstvu, odnosno kao jedno pojašnjenje. Ali prema vani ona nema nikakav pravni učinak i to svaki pravnik zna. Ona ne mijenja ništa u sadržaju konvencije. No moram reći da druga točka te izjave o rodnoj ideologiji zapravo i priznaje na neki način da unutra ima rodne ideologije. Ona kaže – 'Republika Hrvatska smatra da u konvenciji ne postoje odredbe koje bi se odnosile na rodnu ideologiju'. Sama ta izjava na kraju kaže – car je gol, rodne ideologije ima a mi se pravimo da to ne vidimo', rekao je Zekanović novinarima u Saboru.

Na pitanje da prokomentira izjavu Milorada Pupovca da' ne vidi rodnu ideologiju, ali vidi klerikalnu ideologiju, Zekanović je kazao: 'Pupovac je standardno bahat, i na sastanku se danas ponašao na standardan svoj način, ponašao se na način koji nije prihvatljiv', dodao je.

Zekanović se nada da neće svi ministri sutra na Vladi dignuti ruku za ratifikaciju Konvencije. 'Mislim da će ona proći Vladu i doći u Sabor, a tu će biti gusto. SDP se dvoji hoće li podržati konvenciju s ovom izjavom, a i mnogo zastupnika vladajuće koalicije neće dignuti ruku', kazao je Zekanović.

  • +16
Sva lica Hrvoja Zekanovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Glasovac: Nema podjela u SDP-u

Jedna od onih koji će podržati Istanbulsku konvenciju bez obzir na izjavu je SDP-ova Sabina Glasovac. 'Bude li ograda, to nije razlog da odbacimo tekst Konvencije i budemo protiv zaštite žena. Interpretativne izjave nemaju nikakav pravnoobvezujući karakter. Jedina uloga onoga što piše u Konvenciji jest snažnija zaštita žena u obitelji i točka. Ja to podržavam', poručila je Glasovac.

Kazala je da nema podjele u SDP-u zbog interpretativne izjave. 'Konvencija je takva kakva jest, ne piše je ni HDZ ni SDP, tekst je univerzalan, a ja se zalažem da ga ratificiramo', istaknula je SDP-ovka.

Grmoja: Ne mislimo držati ljestve Plenkoviću

Da će Mostovi zastupnici u slučaju Istanbulske konvencije glasati po savijesti potvrdio je Mostov Nikola Grmoja. 'Mislim da bi odgovorna oporba trebala rušiti Vladu koja ima katastrofalne rezultate', kazao je Grmoja.

Na pitanje je li rušenje Vlade ispred prava žena, Grmoja je kazao: 'Nije ispred prava žena, ali svjesni ste da se bilo kojom konvencijom prava žena neće riješiti preko noći. To je jedan dugotrajan proces koji uključuje edukacije, veća financijska sredstva i izmjene zakona. Tako da ta priča..ja mislim da su se neke kolege možda prepali izvanrednih izbora. Mi tog straha nemamo, mi smo opozicija i ne mislimo držati ljestve Andreju Plenkoviću. Neki su kad su bili opozivi napuštali sabornicu, neki se sada vade na prava žena, meni je to sve jako simpatično za gledati.  Nije istina da će muški zastupnici Mosta glasati protiv, a žene za Istanbulsku konvenciju. Mi ćemo glasati po savjeti', kazao je Grmoja.

Upitan što kaže njegova savijest, Grmoja je rekao. 'Ako gledam čisto suverenistički mislim da konvencija ili nad tijelo koje bi nadziralo provedbu konvencije ne može poboljšati položaj žena u RH. To možemo jedino mi restriktivnijim zakonima i provođenjem sadašnjih zakona, edukacijom i većim financijskim sredstvima. To je jedini put. Zašto bi netko uređivao stvari u našem dvorištu? J postupam onako kako je postupila Velika Britanija', dodao je.