predsjednik hns-a

Vrdoljak otkrio što će pisati u Vladinoj popratnoj izjavi uz Istanbulsku konvenciju

21.03.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kaže kako podržava ratifikaciju Istanbulske konvencije, te da je zadovoljan sadržajem popratne izjave koju će Vlada poslati u Sabor uz sam tekst Konvencije

'Zadovoljni smo time što ide ratifikacija i ubrzali smo taj proces na pristojan način. Prihvaćamo izjavu i mislimo da se uklapa u sadržaj i bit Konvencije', rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odgovarajući na pitanje je li zadovoljan interpretativnom izjavom koju će Vlada priložiti uz tekst Istanbulske konvencije, prenosi N1 televizija.

'Sam postupak komunikacije s javnošću pokazuje da Hrvatska političkom širinom i kompromisom dolazi do sve većih demokratskih standarda i to me veseli', dodao je šef HNS-a.

Upitan što stoji u izjavi, Vrdoljak je rekao da se u njoj nalazi ono što je bit Konvencije, a to je zaštita žena od nasilja.

'Drugo, ne stavlja obavezu uvođenja bilo kakve rodne ideologije, što de facto, činjenično, i ne donosi, i treće, još jednom naglašava ustavne odredbe Republike Hrvatske, a posebno onih koje se odnose na ljudska prava, manjinska prava i slobodu koju ne možemo izdvojiti iz društva. Mene veseli to da smo posebno naglasili što je Hrvatska i što se mora poštovati, a to je sloboda', rekao je Vrdoljak.

Na pitanje zašto se uopće usvaja interpretativna izjava koja nikoga ne obvezuje Vrdoljak je odgovorio protupitanjem.

  • +7
Ivan Vrdoljak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

'A čemu šteti takva izjava? Čemu šteti bilo koja izjava koja bi dovela do šireg konsenzusa? Hrvatsko društvo je kompleksno, a ako netko misli da će napraviti Hrvatsku primjerenu svom stavu, neće. Kompromis je velika stvar, a ako ova izjava doprinosi širem društvenom konsenzusu, ja bih je češće koristio, da ljudi shvate u čemu je stvar', rekao je Vrdoljak.

Bivši ministar unutarnjih poslova i bivši član saborskog kluba zastupnika Mosta Vlaho Orepić također je komentirao ratifikaciju Istanbulske konvencije.

'Istanbulska konvencija ne smije biti osnova za novu ideološku podjelu hrvatskog društva. Trebamo se držati merituma, a to je zaštita prava žena i nasilje u obitelji te u tom duhu trebamo pristupiti toj Istanbulskoj konvenciji', rekao je Orepić.

'Podržat ću izglasavanje jer smatram da je to civilizacijski iskorak', dodao je Orepić, prenosi N1 televizija.

Upitan zna li kakav je stav Mosta po pitanju Istanbulske konvencije, Orepić je rekao da on više nije njihov član, pa tako ne može znati ni kakav je stav Mosta o Istanbulskoj konvenciji.

Zastupnik vladajuće većine Milorad Pupovac rekao je danas kako će klub zastupnika SDSS-a podržati zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koji će biti upućen u Sabor nakon što ga sutra potvrdi Vlada.

'Podržat ćemo ratifikaciju i bez obzira na razlike koje postoje među nama i na formulacije u izjavi koja će biti usvojena uz taj zakon. Mi ćemo zajedno odraditi taj posao', rekao je. Upitan je li mu izjava koja će se naći uz tekst konvencije sporna, Pupovac je rekao: 'Mi imamo različite poglede i viđenja, ali smo došli do kompromisnog rješenja'.

Ratifikaciju Istanbulske konvencije podržavaju i Branimir Glavaš i Darinko Kosor.

'Interpretativna izjava nas apsolutno zadovoljava. Prije svega ona je u skladu s hrvatskim Ustavom i ako saborski zastupnici podržavaju Ustav onda će glasati za ratifikaciju. U izjavi piše kako u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije', rekao je predsjednik HSLS-a Kosor i dodao kako će Sabor o ratifikaciji raspravljati i glasati nakon Uskrsa.