skupocjena vozila

Automobile oduzete kriminalcima dobit će ministarstva

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 30.08.2019 20:59
  • Objavljeno 30.08.2019 u 20:57
Porsche Panamera

Porsche Panamera

Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Jedanaest skupocjenih automobila, koji su oduzeti kriminalcima u USKOK-ovim akcijama u posljednjih šest mjeseci, uskoro će biti dodijeljeno ministarstvima. Naime, država više ne mora čekati pravomoćnu sudsku presudu. Sada automobile koji su zaplijenjeni može odmah dati na korištenje državnim tijelima. Ako vlasnici automobila budu oslobođeni, vraća im se procijenjeni iznos automobila

Od luksuznih do manje luksuznih, 11 automobila u kojima su se još ove godine vozili pripadnici krim miljea, za mjesec dana stiže u razna ministarstva. Vrijednost im je gotovo dva milijuna kuna (1,9 milijuna kuna).

'Radi se o novijim vozilima, normalnima, kojima se inače koriste tijela državne uprave. Zapravo, tu se radi o uštedi na način da državna tijela neće kupovati nova vozila, nego će koristiti vozila oduzeta u kaznenim postupcima', pojasnio je za RTL Danas glavni tajnik Ministarstva državne imovine Danijel Škugor.

S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnim presudama, svi vlasnici oduzetih pokretnina - imaju pravo žalbe, o čemu odlučuje sud.

"Ako sud prihvati, onda će se vozilo čuvati, međutim onda će trošak čuvanja i trošak pada vrijednosti pasti na tu osobu. Ako osoba bude oslobođena, radi se sudska procjena vrijednosti prije raspolaganja, napravi se nakon raspolaganja i država će vratiti osobi tu imovinu i nadoknaditi razliku u vrijednosti", dodaje Škugor.

Ministarstvo je dosad privremeno oduzelo: jednu nekretninu na obali od 80 četvornih metara, 30 automobila, tri motora,  jedno plovilo,  1095 umjetničkih djela vrijednih gotovo 20 milijuna kuna koja se čuvaju u muzejima. 

U ponudi je bio i Porsche Panamera, a s obzirom na to da zbog luksuza nije primjeren ni za jedno ministarstvo - ići će u prodaju. 

Zaplijenjeni dijelovi laboratorija za proizvodnju marihuane, koji će biti sastavljen  sljedeći mjesec, a koji je vrijedan 100.000 kuna, darovan je Agronomskom falkultetu.

Uz laboratorij, država je trajno oduzela 11 nekretnina od kojih je pet darovano Ministarstvu demografije. Za šest nekretnina još nije odlučeno kome će biti darovane. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!