NOVI PAKET MJERA

Austrija se nada uspješnoj turističkoj sezoni unatoč karanteni: 'Učinit ćemo sve da ostanemo otvoreni'

26.11.2021 u 22:09

Bionic
Reading

Austrija se priprema za početak zimske turističke sezone i nada se da će ona osnažiti gospodarstvo zemlje, na koje trenutno ostavlja posljedice ponovno uvođenje karantene

Ministrica turizma Elisabeth Koestinger izjavila je u petak da Vlada procjenjuje da će 85 posto turista, koji će ove zime posjetiti Austriju, biti potpuno cijepljeno ili oporavljeno od covida-19. Ako se očekivanja ostvare, Koestinger smatra da će sezona biti uspješna te je dodala da je zimski turizam od ogromne gospodarske važnosti za Austriju.

"Učinit ćemo sve što možemo da naša zemlja ostane otvorena ove zime", rekao je predsjednik Austrijske savezne gospodarske komore Harald Mahrer.

Trenutna 20-dnevna karantena u Austriji započela je u ponedjeljak, a broj novozaraženih se stabilizirao, iako je vrlo visok. U petak je objavljeno da je zabilježeno 12.245 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Međutim, iako su bolnice prepunjene nije došlo do pogoršanja situacije.

Vlada je također donijela novi paket mjera potpore za one na koje negativno utječe karantena.

  • +19
Lockdown u Austriji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Zaposlenici koji zbog trenutne situacije nisu radili 10 mjeseci ili duže će dobit jednokratnu naknadu od 500 eura. Povrh toga, sezonska turistička poduzeća će za početak rada primiti pomoć u iznosu od 65 posto bruto plaće za zapošljavanje kvalificiranih radnika.

Ova se uredba odnosi na zaposlenike koji su zaposleni ili će biti zaposleni između 3. studenoga i 12. prosinca. Hoteli posebice moraju zapošljavati veliki broj sezonskih radnika te se žale zbog neizvjesnosti ekonomske situacije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ