wikileaks

Assange će u idućih 'par sati ili dana' biti izbačen iz ekvadorske ambasade

05.04.2019 u 08:13

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bit će u sljedećim satima ili danima izbačen iz ekvadorske ambasade u Londonu, poručila je u petak ta organizacija na Twitteru

'Visoko pozicionirani izvor iz Ekvadora rekao je WikiLeaksu da će Julian Assange biti izbačen u 'par sati ili dana', a kao izgovor iskoristit će se skandal #INAPapers. Već postoji dogovor s Velikom Britanijom oko njegova uhićenja', stoji u objavi.

'INA dokumenti' su zbirka dokumenata poslana jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsjednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.

Izjava WikiLeaksa dolazi dva dana nakon što je Moreno optužio Assangea da opetovano krši dogovor o svom azilu u ambasadi te službeni Quito traži dogovor sa Britancima kako bi mu bilo dopušteno napustiti ambasadu.

Ekvador također sumnja da je WikiLeaks odgovoran za dijeljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

Assange se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku gdje je optužen za silovanje.

  • +9
Julian Assange Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Švedsko pravosuđe u međuvremenu je odbacilo prijavu, no britanske vlasti napominju kako će i dalje uhititi Australca kada napusti ambasadu jer krši svoj uvjetni dopust bježanjem.

Assange kaže da strahuje za svojim izručenjem Sjedinjenim Državama gdje bi mogao biti optužen za objavu hakiranih vladinih dokumenata oko ratova u Afganistanu i Iraku.

Njegov odnos s ambasadom pogoršao se u posljednjih par godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet.