PROSLAVA TITOVA ROĐENDANA

Antifašisti, policija i prosvjednici u Kumrovcu

Bionic
Reading

Dan mladosti-radosti obilježen je u Kumrovcu ispred rodne kuće Josipa Broza Tita, uz prisutnost oko 11 tisuća antifašista iz svih zemalja bivše SFRJ. Tristo metara dalje održan je prosvjedni skup 'U Kumrovec protiv Tita', u organizaciji Zdruga udruga i HČSP-a, a na njemu se okupilo stotinjak ljudi

'Posljednjih godina o Titu se čuju brojne tendenciozne izjave, a od ove godine isto se desilo na filmu, o čemu svjedoči beskrupulozni dokumentarac Antuna Vrdoljaka', rekao je na proslavi Dana mladosti Tomislav Badovinac iz društva koje nosi ime predsjednika Jugoslavije, dodajući da se radi o neosjetljivosti na istine Hrvatske televizije.

'Nije uputno napadati antifašizam jer je on u temeljima Europske unije', rekao je u Badovinac na tradicionalnoj proslavi Dana mladosti u Kumrovcu.Naglasivši da je jasno kako u Hrvatskoj još uvijek nije ideološki pobijeđen nacifašizam, Badovinac je upozorio da je napadanje Tita ujedno i napadanje antifašizma.

Zaoštreniji Badovinčev govor pred gostima iz svih zemalja bivše Jugoslavije bio je reakcija na prosvjed koji je u Kumrovcu, paralelno s proslavom Dana mladosti, organizirala Hrvatska čista stranka prava.

Kako su istaknuli, došli su prosvjedovati protiv 'ubojice sa svjetskog popisa desetorice najgroznijih i protiv njegovih pristaša'.

Premda pravaški skup brojem od stotinjak prosvjednika nije nadglasao proslavu Titovog rođendana, njegova organizacija ozbiljno je narušila pitanje sigurnosti, o čemu svjedoči broj od preko sto angažiranih policajaca i pripadnika interventnih postrojbi.

Dosadašnjih godina proslave Dana mladosti koje je pohodilo oko deset tisuća ljudi osiguravao bi znatno manji broj policajaca i sigurnost gostiju nije dovođena u pitanje. Policija je još na izlasku iz Zagreba pregledavala tri autobusa prosvjednika, a na samom skupu nije bilo nikakvih incidenata.

Suživot Thompsona i 'Internacionale'

Od jedanaest prijepodne u subotu, kada su započela oba okupljanja, paralelno se mogla čuti 'Internacionala' i Thompson, povici 'živio Tito' i 'Tito zločinac'. Ironijski prizvuk sukobu ideologija u pitomom zagorskom mjestašcu daje i podatak da je lokalna zaštitarska tvrtka, koja je osiguravala antifašistički skup u etno selu, u vlasništvu člana Hrvatske stranke prava.

Od Vardara pa do Triglava

Prema podacima policije, na proslavi u Kumrovcu bilo je 11 tisućaposjetitelja, nabrojali su 150 autobusa iz svih zemalja bivšeJugoslavije, 650 osobnih automobila, a tristo Slovenaca iz Podčetrtkadošlo je pješice u Kumrovec nastavljajući tako višegodišnju tradicijuproslave Titova rođendana. Brojni od njih večer su odlučili provesti na koncertuZabranjenog pušenja, od kojeg prihod ide za obnovu Zdenca radosti u Kumrovcu.

No u običnom životu, kakvim živi i malo više od tisuću stanovnika općine Kumrovec, sve je moguće. Tako je u općini na vlasti koalicija SDP-HNS-HSS, načelnik Dragutin Ulama je izabran s nezavisne liste, no oni manje mare za ideološke sukobe, a brine ih kako iskoristiti potencijal rodnog sela Josipa Broza.

Ulama
je, kako je potvrdio, nakon mnogo godina prvi predstavnik općinske vlasti koji je došao i službeno pozdraviti goste pristigle u Kumrovec. No i sam je svjestan da općina koju vodi gotovo nikako ne iskorištava gospodarski potencijal mjesta.

Stazama srama

'Gube se milijuni', kaže Ulama, a sve zato što su Kumrovec zaboravili vladajući, u čijem vlasništvu su danas oronule zgrade nekadašnje Političke škole i Spomen-doma koje Vlada kao vlasnik nije uspjela prodati na dva raspisana natječaja. Na proslavi te dvije zgrade ujedinjene su sloganom 'Staze srama Republike Hrvatske' kojom su organizatori Dana mladosti upozorili na njihovu neiskorištenost.

Načelnik Ulama nas je uputio na upravitelja dviju građevina, predstavivši ga kao 'upravitelja znanstveno-studijskog centra koji ustvari i ne postoji'. Domaćin derutnih građevina Branko Gobac proveo nas je kroz Spomen-dom, zgradu od preko šest tisuća kvadratnih metara, izgrađenu 1974, koja sablasno prazna zjapi nad kumrovečkim etno selom.

Unatoč tome, Gobac i njegovih 20 zaposlenika na državnoj plaći svakodnevno dolaze na radno mjesto. Brinu da iz Doma nešto ne nestane, da u cijelosti dočeka svoje nove vlasnike, koje će možda dobiti nakon natječaja, koji bi Vlada uskoro trebala raspisati. Dom u kojem su do prije sedam godina bili smješteni prognanici iz Vukovara trebao bi (p)ostati kongresnim centrom, a Politička škola dosad je bezuspješno prodavana kao mjesto za dom za starije osobe.

Iako je na dosadašnjim natječajima bilo ponuda vrijednih i do 45 milijuna kuna, čini se da u Hrvatskoj još uvijek nisu prevladane ideološke razmirice, zbog kojih su i na subotnjoj proslavi tek jednokratno profitirali prodavači starih knjiga, znački, suvenira i vina iz Titovih vinograda.