O 'UKIDANJU' ĆIRILICE

Antifašisti: Odluka Grada Vukovara je hrvatska sramota

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.08.2015 11:42
  • Objavljeno 18.08.2015 u 11:42
Gradsko vijeće Vukovar

Gradsko vijeće Vukovar

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u utorak je sramotnom i nemoralnom ocijenio odluku vukovarskog Gradskog vijeća o izmjeni gradskog Statuta, kojom više nisu predviđeni dvojezični natpisi na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama

'Ova odluka vijećnika grada Vukovara nemoralna je i izvor novih mržnji, što svakako treba osuditi', priopćili su iz SABA RH.

Izmjene Statuta - koje je u ponedjeljak izglasalo deset vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić, a protiv ili suzdržano bilo je deset vijećnika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a - nazvali su hrvatskom sramotom.

'HDZ grada Vukovara, naravno uz punu podršku rukovodstva HDZ-a, 17. kolovoza ove godine donio je odluku o uklanjanju ćiriličnih natpisa s ureda i ulica Vukovara. Rukovodstvo HDZ-a je 2009. godine donijelo odluku o uvođenju dvojezičnih natpisa, kada je trebalo primiti Hrvatsku u Europsku uniju. Jedan od uvijeta za taj prijem bio je i poštivanje prava nacionalnih manjina. Sada, pošto je Hrvatska u Europskoj uniji, ista ta stranka očito smatra da prava nacionalnih manjina više nisu bitna', navode iz SABA RH.

Ocjenjuju kako se HDZ, uklanjanjem dvojezičnih natpisa u predizborno vrijeme, želi prikazati kao jedina domoljubna stranka, koja i na taj način štiti nacionalne interese, 'mada je rezultat sasvim suprotan'.

'Ova sramotna i neustavna odluka govori o tome kako ograničeni ljudi pokazuju svoju netoleranciju nepriznavanjem normalnih prava drugih. Pozivati se na Domovinski rat i kako nije još dovoljno prošlo vremena, potpuno je promašeno. Nije izbio rat zbog pisma, već zbog namjere da velikosrpski nacionalisti prigrabe dio hrvatskog teritorija. Znamo kako je taj rat završio', poručuju iz SABA RH.

Odluke poput ove, dodaju, štete i Vukovaru i Hrvatskoj u cjelini, 'umjesto da sada radimo na stvaranju uvjeta za što bolji život, na razvijanju prava svih, svakako uključujući i nacionalne manjine'.

Vukovarsko gradsko vijeće u ponedjeljak je izmijenilo gradski Statut, što je bilo dužno učiniti po odluci Ustavnog suda, koji mu je u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana statutom utvrdi područja u Vukovaru na kojima će se postaviti ploče s natpisima na hrvatskom i srpskom jeziku te na latinici i ćirilici. Izmjenjeni Statut, međutim, nije predvidio dvojezične natpise na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!