ZBOG RAJIĆEVOG STANA

Ante Jelavić optužen za ratno profiterstvo

11.11.2013 u 18:14

Bionic
Reading

Uskok je pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića kojega tereti da je 1996. kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva obrane kupi stan u Splitu Ivici Rajiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge operativne grupe HVO-a.

Nakon provedene istrage Jelavić je optužen za zlouporabu položaja i ovlasti, ali i ratno profiterstvo, objavio je Uskok na službenoj internetskoj stranici ne navodeći njegovo ime već samo inicijale, godište i dužnost koju je obavljao.

Uskok Jelavića tereti da je kao pomoćnik ministra 20. ožujka. 1996. u Grudama (BiH) u vrijeme mirne reintegracije u Hrvatskoj, u namjeri da Rajiću omogući da se 'nepripadno okoristi na teret proračuna Ministarstva obrane koji je, za vrijeme trajanja rata..., kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu dviju država, u pretežitom dijelu financiran izravno sredstvima Ministarstva obrane RH' donio pisanu odluku da se za kupnju Rajićeva stana tvrtki iz Opuzena isplati više od 739 tisuća kuna.

Rajić je na taj način došao do stana u Splitu od preko 90 kvadratnih metara, tvrde u Uskoku.

Nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a za Kiseljak, Kreševo i Vareš iz vremena hrvatsko-bošnjačkog rata Haški je sud, zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša, osudio na 12 godina zatvora. Nakon osam godina iza rešetaka Rajić je u rujnu 2011. pušten iz španjolskog zatvora na uvjetnu slobodu.

Jelavić je, pak, na stranicama crne kronike ranije bio zbog otmice, ali i navodnih zloporaba u Hercegovačkoj banci i pronevjere proračunskog novca što je iz Hrvatske stizao za Hrvate u BiH. Prvostupanjskom odlukom osuđen je na 10 godina zatvora koje nije služio jer se sklonio u Hrvatsku, a prizivno vijeće poništilo je tu presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.