godišnjica smrti

Gotovina o Šušku: 'Volio je svoju vojsku, a mi vojnici imali smo povjerenja u njega'

02.05.2023 u 22:08

Bionic
Reading

U povodu 25. obljetnice smrti ratnog ministra obrane i potpredsjednika HDZ-a Gojka Šuška u srijedu se održava komemorativni skup u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" s početkom u 18 sati.

Gojko Šušak bio je ministar obrane od 1991. do smrti 1998., a bio je i jedan od najbližih suradnika predsjednika Franje Tuđmana.

U srijedu će se održati komemorativni skup, a uoči skupa o Šušku su govorili njegovi suradnici. Za Dnevnik Nove TV rada sa Šuškom prisjetio se umirovljeni general Ante Gotovina.

'Bio je strog, ali pravedan. Volio je svoju vojsku, poštovao ju je, a mi vojnici imali smo povjerenje u njega', kazao je Gotovina.

'Slušali smo mi njega, ali slušao je i on nas. Uvijek je tražio informaciju u realnom vremenu', dodaje.

'Nezaobilazno je zaslužan za ustrojavanje, opremanje, školstvo, obuku oružanih snaga, što je nama omogućilo da krenemo u oslobađanje zemlje. Otpočetka obrana, poslije toga, kad smo bili spremni, oslobađanje i poraz agresora. Jasno da to drugi izučavaju. Sigurno je da je kao ministar obrane i političar doprinio onom što danas imamo. Zemlju sigurnu. Slobodnu, dodaje.

Suradnici ga slušali

Slušao ga je i Ljubo Ćesić Rojs. Na fotografijama su brojna sjećanja, a o Šušku samo riječi hvale. 'Kao plemenita čovjeka od riječi koji nije puno pričao. Ali čovjeka koji je u pregovorima bio čvrst kada su u pitanju bili hrvatski interesi, navodi Ćesić Rojs.

Iz Kanade, gdje su bili zajedno, prisjeća se Ante Beljo, vratili su se na poziv prvog predsjednika. Na prvi sabor HDZ-a.

'Pokojni predsjednik je rekao: 'Bez obzira na to što se događalo, vi trebate doći.' On je izuzetno puno radio, bio je dobar organizator. I jako je malo govorio', navodi Beljo.

Prvo je bio ministar za iseljeništvo, a kasnije ministar obrane.

'Uz predsjednika Tuđmana uspio je ostvariti zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, što je bila ključna pretpostavka za hrvatsku pobjedu', kazao je Vladimir Šeks.

Šušak je zbog svojih veza bio ključna osoba, prisjeća se Vesna Škare Ožbolt, za odnose s SAD-om. 'Jači i od ministra vanjskih poslova u komunikaciji s SAD-om. Pokazalo se da SAD uvažava njegovo mišljenje', navodi.

Nakon presude BiH šestorki - uz Tuđmana i Bobetka, proglašen je sudionikom udruženog zločinačkog pothvata. Posmrtno je promaknut u stožernog generala