ZAJEDNIŠTVO I OPSTOJNOST

Komemorativni skup i poštanska marka povodom obljetnice smrti Gojka Šuška

27.04.2023 u 12:33

Bionic
Reading

U povodu 25. obljetnice smrti ratnog ministra obrane i potpredsjednika HDZ-a Gojka Šuška u srijedu, 3. svibnja održat će se komemorativni skup u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" s početkom u 18 sati

Na komemorativnom skupu, koji se održava na dan Šuškove smrti, prigodne govore održat će predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja "Gojko Šušak“ Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a u ime obitelji govorit će kćerka Katarina Šušak.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić za Hinu je kazao da će tijekom komemorativnog skupa biti prikazan i prigodni film u kojem će se evocirati uspomene iz tih po Hrvatsku vrlo bitnih vremena. Dodao je da će se u filmu prikazati najvažnije iz života i rada tada ratnog ministra Gojka Šuška kako bi se pokazala konekcija i briga HDZ-a i za zajedništvo s našim narodom u Bosni i Hercegovini te kako bi se ukazalo na činjenicu da je to zajedništvo vrlo bitno za opstojnost cijelog hrvatskog naroda.

Komemorativni skup na kojem se očekuje nazočnost oko 2.000 ljudi organizirali su središnjica HDZ-a te HDZ-ova zajednica branitelja "Gojko Šušak“ i zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman". Prije komemorativnog skupa, izaslanstvo HDZ-a će položiti vijence na grob dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, a u 16 sati će u crkvi u Dubravi biti održana sveta misa za Gojka Šuška.

Portret na marki

Hrvatska pošta će 3. svibnja u povodu obilježavanja 25. obljetnice smrti Gojka Šuška pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom njegova portreta, pri čemu nominalna vrijednost marke iznosi 0,47 eura i bit će otisnuta u 30.000 primjeraka. Zagrebačka dizajnerica Sabina Rešić autorica je poštanske marke, a fotografiju koja je poslužila kao predložak za izradu marke ustupila je redakcija časopisa Hrvatski vojnik, izvijestila je Hrvatska pošta u četvrtak.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Studij je započeo u Rijeci, a školovanje nastavio na Sveučilištu u Ottawi.

Od 1969. živio je i radio u Kanadi gdje je bio predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije, predsjednik Zaklade za Hrvatske studije i ravnatelj Hrvatske škole u Ottawi.

U Hrvatsku se vraća prije Domovinskog rata i postaje suradnik prvog predsjednika Franje Tuđmana te postaje ministar iseljeništva i zamjenik ministra obrane.

Ministrom obrane postao je 18. rujna 1991. i tu je dužnost obnašao do svoje smrti 3. svibnja 1998. te je pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na groblju Mirogoj u Zagrebu.