preuzimanje udjela

Anonimni inženjer iz zagrebačke Mamutice; Filipović ruska veza do šeika Alketbija?

07.11.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Krešimir Filipović (46), malo poznati rusko-hrvatski poduzetnik navodno uključen u pola milijarde eura teško preuzimanje udjela Fortenove, došao je od anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice do moćnog ruskog industrijalca, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Dnevnik za Filipovića navodi i da ima mjesto u društvu Vladimira Putina te da je, prema ruskim izvorima, životni partner najmoćnije moskovske političarke Anastasije Rakove.

Doznao je to Jutarnji list istražujući poslovne i privatne biografije dvojice hrvatskih poduzetnika s ruskim vezama Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića, koje se stavlja u sam centar poslovnog trilera u Fortenovi kao navodne pomagače misterioznog arapskog investitora Saifa Alketbija.

Podsjetimo, javnosti malo poznati hrvatski poduzetnici Filipović i Borojević bili su na pregovorima s Germanom Grefom, šefom ruskog Sberbanka, oligarhom i Putinovim financijskim operativcem, koji je rukovodio dogovorenom transakcijom od 500 milijuna eura Saifa Alketbija za ruski udjel Fortenove od 44 posto.

Filipović je, doznaje se, većinski vlasnik i direktor moćne ruske građevinske tvrtke Velestroj sa sjedištem u Moskvi, navodno dobro povezan s ruskom vlašću od koje dobiva poslove i, prema pisanju ruskih medija, životni partner Anastasije Rakove, zamjenice moskovskoga gradonačelnika Sergeja Sobjanina, s kojom ima djecu i nekretninu u elitnom moskovskom rezidencijalnom naselju u ulici Fadejeva, gdje stanovi navodno koštaju do 1,5 milijuna eura. Zato ga u ruskim medijima nazivaju "balkanski novčanik Vladimira Putina".

Prema izvorima Jutarnjeg nagađa se da je njegova tvrtka Velestroj, koja je radila na mnogim važnim državnim projektima u cijeloj Rusiji, sada zapala u velike financijske gubitke. Budući da se ti gubici mjere u stotinama milijuna eura, sumnja se da je upravo angažman arapskog šeika za kupnju udjela Sberbanke u Fortenovi poslužio da se riješe Filipovićeva potraživanja.

Borojević je, pak, Filipovićev poslovni partner, donedavni član Upravnog odbora Fortenova grupe i prije toga čelnik ruskog lanca supermarketa i trgovca hranom smještenog u Moskvi O'Key Group. On je isticao da ima dobre veze s ruskom Sberbankom. Borojevićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković tvrdi da njegova ulogu u pregovorima oko Fortenove "nije bila nikakva bitna".

Ipak, veze Filipovića i Borojevića su jasne. Pokrenuli su tvrtku Fil Adria Turist u koju je Filipović u razdoblju od 2010. do 2016. navodno stavio nekoliko stotina milijuna kuna iz svojih ruskih tvrtki, kako doznajemo. Poslužila je, među ostalim, i za kupnju odmarališta Mali Lošinj. Što se nekretninskog posla tiče, uložili su oko 30 milijuna eura u zemljišta u Središću, na Martinovki, te u Zadru, pišu novinari Jutarnjeg lista Filip Pavić, Krešimir Žabec i Marko Špoljar.