transakcija ulagača

[VIDEO] Božinović: Prikupljaju se sve informacije o preuzimanju Fortenove

03.11.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se prikupljaju sve informacije o transakciji ulagača iz Emirata, koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, ustvrdivši da je ona dogovorena "izvan međunarodnih regula koje reguliraju ovo područje"

"Vlada se već očitovala i očitovat će se. Naravno, mi u ovom trenutku trebamo prikupiti sve informacije vezane uz nešto što je očito dogovoreno izvan međunarodnih regula koje reguliraju ovo područje", rekao je Božinović novinarima u vezi kupnje 43,4 posto udjela u Fortenovi ulagača Saifa Alketbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Moguće da je sporazum tog investitora i ruskih aktera u ovoj priči sklopljen i u Rusiji, ja to ne znam, dodao je Božinović. "Međutim, siguran sam da će sve naše institucije ispitati o čemu se tu radi i radi li se o pokušaju da se izbjegnu sankcije uvedene Rusiji i njezinim firmama", rekao je.

Dodao je kako bi bilo pretenciozno reći konkretan vremenski rok u kojem će se sve istražiti, ali će se sigurno istražiti. S obzirom na to da se danas u Hrvatskome saboru, na prijedlog Socijaldemokrata, raspravlja o zakonu kojim bi se regulirao iskorištavanje konoplje, novinari su Božinovića pitali koliko je takav zakon njemu prihvatljiv, na što je odgovorio kako policija "tu nije jedini akter, niti onaj koji odlučuje".

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

"Mogu reći mišljenje ljudi koji se bave tom linijom kriminaliteta povezanog s drogama, da svaka droga potiče ovisnost i može u kasnijoj fazi dovesti do toga da se od lakše, a obično to tako i biva, prelazi prema težima", dodao je.

Slaže se da postoje određene mogućnosti, kad je u pitanju medicinska upotreba konoplje, međutim, to ne treba dovoditi u kontekst policije.

"O tome će, siguran sam, reći prije svega naši medicinski stručnjaci i stručnjaci javnog zdravstva. Ali, koliko je meni poznato, postoji opravdan zazor, pa i otpor ne samo u policiji već i u zdravstvenim krugovima kad je u pitanju legalizacija marihuane", rekao je.