završena transformacija

Peruško otkrio što mu je bilo najteže s Agrokorom, a onda spomenuo dva najveća izazova pred Fortenovom

13.10.2022 u 20:27

Bionic
Reading

'Mi smo danas upola manje zadužena kompanija nego prije tri i pol godine kad smo nastali', kazao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe koji je objasnio što sad s Fortenovom

Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortanova grupe za RTL Danas je rekao kako mu je osobno najteži trenutak bio 'onih prvih par dana, prihvatiti se posla ili ne'.

'Bila je velika dvojba.', rekao je te dodao kad se već krenulo, onda se više nije imalo vremena razmišljati.

'Trebalo je prvo pridobiti Sberbanku da se vrati nazad, naći model kako će dobavljači sudjelovati u svemu. Na kraju, kad je došao taj 4.7.2018. godine, kad je bilo glasanje o nagodbi, iako smo tjednima prije htjeli osigurati da svi kreditori dođu na ročište, zvali smo svakoga, provjeravali da li će doći, provjeravali kalkulacije koliko glasova imamo, dok se svi stvarno ne pojave u Ciboni, ne možeš biti sasvim siguran', opisao je.

Rekao je da je 'postojala doza neizvjesnosti, naravno'.

Na pitanje kakva je situac s opskrbom hranom, konkretno uljem, Peruško je rekao kako je u međuvremenu bila žetva te da su imali dovoljno količine zrna, i u Dijamantu u Srbiji, i ovdje u Zvijezdi. 

Izdvojio je dva velika izazova koja im predstoje. 

'Cijene energenata, prije svega električne energije i inflacija za koju se nadam da ćemo je moći obuzdati.', rekao je Peruško. 

Odgovarajući na pitanje o budućoj vlasničkoj strukturi Fortenove, rekao je: 'Nakon nastanka Fortenove iz Agrokora, imali smo tri velika izazova. Jedan je bila kreditna struktura. Uspješno smo je suzili na odnos s jednom obveznicom. Nakon toga smo imali izazov prezaduženosti, što smo riješili kroz tri velike akcije; prodali smo svu neosnovnu imovinu, povećali smo operativnu dobit za nekih 150 milijuna eura na godišnjoj razini, prodali smo diviziju Smrznute hrane i mi smo danas upola manje zadužena kompanija nego prije tri i pol godine kad smo nastali.'

'Treći izazov koji smo imali - nekoliko izazova s vlasničkom strukturom, jedna je bila da smo imali razdrobljenu vlasničku strukturu, danas imamo koncentriranu vlasničku strukturu na tri velika suvlasnika. Imali smo neriješenu vlasničku strukturu Mercatora, koji je danas u stopostotnom vlasništvu', kazao je Peruško, a onda spomenuo:

'... i treći je što imamo u svojoj vlasničkoj strukturi jednog velikog sankcioniranog suvlasnika. Proces njegovog izlaska je u tijeku. Nadam se da ćemo uskoro imati sličan intervju gdje ćemo moći više detalja reći na tu temu.'

Govorio je, naime, o položaju Sberbanka koji je pod sankcijama Europske unije zbog rata u Ukrajini.