66 slučajeva

Analiza velikog broja oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Gdje ih je najviše, koje su dobne skupine i gdje su 'pobrali' koronu?

19.08.2020 u 15:33

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska županija u srijedu je sa 66 novozaraženih "prešla" grad Zagreb, u kojem je 47 novih slučajeva Covida-19, a iz županijskog Stožera u Splitu upozoravaju da je najviše novopozitivnih među mladom populacijom

Povećan broj novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata u Splitu je - 18, a Imotskom - 13, što epidemiolozi povezuju s izlascima mladih u noćne klubove, odnosno s obiteljskim okupljanjima krštenjima i vjenčanjima.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin istaknula je da je i dalje najveći broj novozaraženih u mlađoj populaciji koja ima pojačano kretanje, te da su očekivali porast tog broja s obzirom da je ljetna sezona.

Još jednom je upozorila da se treba pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

"Mi imamo povećan broj oboljelih i zato što je naša županija velika i u nju, pogotovo sada tijekom sezone, dolazi dosta turista, domaćih i stranih, a imamo i više noćnih klubova i objekata u kojima se mladi druže i mislim da je to razlog zašto naša županija ima povećan broj novooboljelih", kazala je Željka Karin.

Splitsko-dalmatinska županija i grad Zagreb izvode najviše testova

Podsjetila je da se u županiji provode sve mjere, kao i nadzor, ali i navela kako je jedan od argumenata zašto ta županija u ovom trenutku ima najveći broj zaraženih - povećan broj testiranja.

  • +8
Split: Gužva u trajektnoj luci nakon povećanja broja zaraženih koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Naime, Splitsko-dalmatinska županija i grad Zagreb izvode najviše testova, a to se, rekla je, može lako utvrditi uvidom u izvješća po stožerima. Naglasila je kako nema potrebe da se testira ako pacijent nema indikacije i da oni testiraju na način koji je procijenio epidemiolog, opća medicina ili drugi liječnici.

Dnevno testiraju i tridesetak stranaca i to ne samo u Splitu već i na Hvaru, te Braču, kazala je.

Trenutno u županijskoj karanteni u Trilju nema smještenih stranaca, dok su prije nekoliko dana tamo bila četiri državljana Švedske.

Među 66 novozaraženih, prema dobnim skupinama, do 10 godina je dvoje djece, od 10 do 20 godina je petoro mladih, od 20 do 30 godina ih je - 27, od 30 do 40 godina je 10 korona pozitivnih, od 40 do 50 - sedam, od 50 do 60 - šest, a isto toliko je novopozitivnih i od 60 do 70 godina, dok je onih od 70 do 80 bolesno dvoje, a jedna osoba starija od 80 godina.

Novinare je zanimalo ima li zaraženih s područja Sinja, vezano za nedavno održavanje Sinjske alke i blagdan Vele Gospea, pa je na jednom mjestu bio veliki broj ljudi. Karin je rekla da za sada imaju dvoje novozaraženih.

Predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite i dožupanu Luka Brčić rekao je, vezano za suzbijanje zaraze da su svaki dan u komunikaciji s lokalnim i nacionalnim stožerom, isto tako i sa Civilnom zaštitom, sanitarnim inspektorima, policijom i drugima koje angažiraju stožeri. Dodao je da se u velikom broju ljudi pridržavaju epidemioloških mjera, no uvijek ima neodgovornih pojedinaca.