odvjetnica vesna alaburić

Analiza odluke bez presedana: Kako je sud mogao zabraniti objavu tekstova o Gordani Buljan Flander? 'Ovaj će potez najviše naštetiti upravo njoj'

23.09.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Odvjetnica Vesna Alaburić, stručnjakinja za medijsko pravo, nakon analize privremene sudske mjere kojom je Općinski sud u Zagrebu zabranio objavu tekstova portalu H-alter o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljici poliklinike Gordani Buljan Flander, kaže da je takva odluka 'nesumnjivo bez presedana'. Smatra da je riječ o 'potpunom dokidanju slobode medija'. Ipak, smatra da će ovaj potez najviše naštetiti upravo Gordani Buljan Flander

Nakon što je Općinski građanski sud privremenom mjerom zabranio portalu H-Alter objavljivanje tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece Gordani Buljan Flander upaljen je crveni alarm u medijskoj i političkoj sferi.

Odvjetnica Vesna Alaburić, stručnjakinja za medijsko pravo, za tportal je analizirala ovu mjeru kazavši da je riječ o odluci bez presedana.

Na pitanje je li se ikada susrela s odlukama suda da donese privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o nekome, odgovara: 'Ovo nije prva privremena mjera koja se odnosi na zabranu objavljivanja neke informacije, ali je prva privremena mjera kojom se neselektivno zabranjuju svi budući eventualni prilozi o nekoj osobi i instituciji. Čak i pohvalni. Ovo je nesumnjivo odluka bez presedana.'

Sjeća se prijedloga za zabranu prodaje knjiga koje su sadržavale tvrdnje o kojima se vodio spor radi naknade štete i prijedloga za zabranu ponavljanja konkretne činjenične tvrdnje za koju je oštećenik smatrao da je neistinita. Sudovi u pravilu nisu prihvaćali te prijedloge, dodaje.

Jindra može tekstove objavljivati u drugim medijima

Odluka je protiv pravne osobe, tj. izdavača. Može li ista autorica tekstove o osobi koja je potegnula privremenu zabranu tekstova o njoj objavljivati u drugim medijima bez pravnih posljedica? Može li onda sud novom odlukom donijeti istu privremenu odluku i na račun drugog izdavača i tako dalje protiv svakog sljedećeg koji bude problematizirao rad dotične osobe?

Zabrana se odnosi samo na nakladnika portala H-Alter. Jelena Jindra može slobodno objavljivati svoje tekstove u drugim medijima i platformama. Ako dr. Buljan Flander nastavi s inicijativom da se zabrani objavljivanje svakog teksta o njoj i poliklinici koju vodi, sud će o svakom zahtjevu pojedinačno odlučivati. U konačnici će, po mojem mišljenju, najveću štetu pretrpjeti dr. Buljan Flander zato što će sve informacije H-Altera koje smatra štetnima dobiti publicitet u svim medijima i zato što željom da zabrani objavljivanje kritičkih priloga dijelu javnosti pokazuje da nema argumente za dijalog i raspravu.

Na pitanje hoće li nakon ovoga doći do inflacije zahtjeva za izricanjem ovakvih mjera, odgovara kako ne vjeruje da će ovo proći na žalbenom sudu te kako vjeruje da će rješenje biti ukinuto.

'Ovakvu neselektivnu zabranu svih eventualnih budućih medijskih priloga, svih informacija i komentara, bez obzira na sadržaj, istinitost, osnovanost, javni interes i druge okolnosti koje opravdavaju objavljivanje medijskih sadržaja čak i kad nekome škode, ne smatram opravdanom ni pod kakvim okolnostima. Ona je za mene potpuno dokidanje slobode medija', napominje Alaburić za tportal.

Privremena mjera, H-alter, Gordana Buljan Flander by Tportal.hr on Scribd

Imamo Zakon o medijima, pa je pitanje kako se ova mjera može odnositi na medije s obzirom na to da je propisana Ovršnim zakonom.

'U svim djelatnostima moguće su situacije kad neki sporni odnos treba razriješiti hitno, privremenom mjerom, pa će se kasnije u parnici taj odnos detaljnije i potpunije urediti. U medijskoj djelatnosti takve se situacije u pravilu događaju u vezi sa sadržajima kojima se povrjeđuje privatnost, odnosno otkrivaju pojedinosti, fotografije ili snimke iz nečijeg privatnog života. Ako okolnosti slučaja to opravdavaju, sud može zabraniti objavljivanje medijskog priloga, odnosno konkretnog podatka. I u tom se postupku primjenjuje Ovršni zakon. Ovrha se naime ne odnosi samo na novčana potraživanja, kako se to uobičajeno misli', pojašnjava.

Privremena mjera, dodaje, u pravilu traje do okončanja parnice koja je pokrenuta zbog istog razloga.