CITATI NA CILJNICIMA

Amerikanci u Iraku pucaju iz 'biblijskih' pušaka

19.01.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Američki vojnici u Iraku i Afganistanu pucaju iz pušaka na čijim su ciljnicima ugravirani citati iz Svetoga pisma

Ovaj tajni marketing u potpunoj je suprotnosti s pravilima američke vojske koja zabranjuje širenje bilo kakvih vjerskih uvjerenje tijekom operacija u dvama muslimanskim zemljama. Vojnu opremu je proizvela tvrtka Trijicon koja opskrbljuje američke marince i druge rodove vojske s više od 800 tisuća ciljnika. Odgovorni iz tvrtke su potvrdili da ugravirane oznake na puškama odnose na citate iz Novog zavjeta.

Citat 2COR4:6 je iz Novog Zavjeta, druge poslanice Korinćanima, šesti stih četvrtog ulomka: 'Ta Bog koji reče: Neka iz tame svjetlost zasine! On zasvijetli u srcima našim da nam spoznanje slave Božje zasvijetli na licu Kristovu', a JN8:12 dvanaesti je stih osmog ulomka Evanđelja po Ivanu: 'Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.'

Veličina ugraviranih oznaka otprilike je iste veličine kao i standardni kod puške. Inače, tvrtku je osnovao privrženi vjernik Christian Glyn Bindon koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 2002. Glasnogovornik tvrtke kaže da su poruke na ciljnicima 'uvijek bile tu' i da njima ne krše ni jedan zakon. Oglasili su se i dužnosnici američke vojske koji su izjavili kako nisi bili svjesni oznaka na ciljnicima.

Sekularne organizacije su optužile tvrtku da njihov postupak ide u prilog američkim oponentima koji njihove operacije u Iraku i Afganistanu nazivaju križarskim pohodom. 'To je pogrešno, to krši Ustav i brojne savezne zakone', rekao je Michael Weinstein iz Military Religious Freedom Foundation za ABC. 'To dopušta mudžahedinima, talibanima, Al Kaidi i ostalim pobunjenicima i džihadistima da kažu da su pogođeni Isusovim metkom', dodao je on.

Američka vojska teškom mukom pokušava odmaknuti vjeru od vojske od kada je George W. Bush 2001. raspirio bijes među muslimanima opisujući rat protiv terora križarskim.