memorijalni vikend

Smrtnost blizu 100 tisuća, a na nekim plažama tulumi: Amerikanci praznik proveli na otvorenom

25.05.2020 u 08:32

Bionic
Reading

Amerikanci su se sunčali na plažama, šetali i provodili vrijeme u prirodi ovog blagdanskog vikenda za Memorial Day, no maske za lice koje su se povremeno mogle vidjeti bile su podsjetnik da se svijet još uvijek bori s pandemijom koronavirusa

Memorijalni vikend obično signalizira početak ljeta kad su groblja diljem zemlje ispunjena američkim zastavama i ceremonijama u čast onih koji su poginuli u američkim ratovima. Ove godine, memorijalni tjedan je vrijeme kad će američke žrtve od covida-19 prijeći brojku od 100 tisuća.

Svih 50 saveznih država oslabilo je mjere do neke razine. U nekim državama, poput Illinoisa ili New Yorka, restorani funkcioniraju tako da se iz njih naručuje hrana, dok frizerski saloni ostaju zatvoreni. U mnogim južnjačkim zemljama, većina radnji je otvorena, s mjerama koje težište imaju na ograničavanju broja ljudi.

Prošli tjedan, 11 saveznih država prijavilo je rekordan broj novih slučajeva covida-19, uključujući Alabamu, Arkansas, Minnesotu, Sjevernu Dakotu, New Hampshire, Maryland, Maine, Nevadu, Utah, Virginiju i Wisconsin, prema Reutersovim podacima. Nije jasno raste li broj slučajeva zbog većeg testiranja ili drugog vala zaraze. Ukupan broj slučajeva u SAD-u iznosi preko 1.6 milijun, što je najveća brojka u svijetu.

  • +10
Memorial Day u SAD-u Izvor: EPA / Autor: Peter Foley

Apel zdravstvenih službenika i guvernera saveznih država da se nose maske u trgovinama i u javnosti nailazi na prosvjede i otpor nekih Amerikanaca. Društvene mreže su prepune videa radnji koje odbijaju nekoliko bijesnih mušterija koje ne žele pokriti usta.

Neke plaže su bile krcate tijekom vikenda, posebno južne zaljevske države, dok videi na društvenim mrežama pokazuju tulume na kojima se nalazi mnoštvo ljudi. No doima se da su se Amerikanci u većoj mjeri ipak pokoravali uputama zdravstvenih stručnjaka glede socijalne distance.