škole otvorile vrata

Učenici nižih razreda opet u školskim klupama; na nastavu s bilježnicom u koju se bilježi temperatura, i s proširenom lepezom isprika za nedolazak

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 25.05.2020 10:08
  • Objavljeno 25.05.2020 u 07:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

HZJZ je prošloga tjedna donio nove preporuke za škole prema kojima broj djece u razredu nije ograničen iako je preporučeno da ne iznosi više od 20. Sukladno tim uputama Ministarstvo obrazovanja objavilo je kako se od danas škole otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda. No nedolazak će se opravdavati čak i ako roditelj samo napiše da se dijete boji poslati u školu

HZJZ je u petak i dopunio upute koje je objavio 20. svibnja te u njima piše kako djeca koja kreću u školu, ali i u vrtić, moraju nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu, piše N1. S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda. HZJZ napominje da neke kronične bolesti, kao što su respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

  • +68
  • +65

Učenici krenuli u školu u većem broju

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

No, ističe HZJZ, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti "jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima".

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu trebaju izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

"Škole su sigurne na jednaki način kao da su djeca kod kuće, ali je bolje učiti u školi pogotovo za ovaj uzrast od prvog do četvrtog razreda. Svi učenici trebaju doći sutra u školu, osim kao ih roditelji ispričaju, a lepeza isprika je malo veća nego u normalnoj situaciji", rekla je ministrica Divjak u našem Dnevniku u nedjelju. Kaže da je epidemološki okvir puno drugačiji nego u odnosu na prije dva tjedna i da je u Hrvatskoj epidemiološka situacija sada dobra. Vjeruje da će veliki dio od 140.000 učenika od prvog do četvrtog razreda danas doći u školu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!