kritični

Američki saveznici i sirijski Kurdi protiv američkog povlačenja iz Sirije, Rusija pozdravlja

20.12.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je branio svoju odluku da proglasi pobjedu nad Islamskom državom i potpuno povuče svoje vojnike iz Sirije, što je Rusija oprezno pozdravila, a kritizirali su američki saveznici i sirijski Kurdi

Trump je u srijedu objavio da će povući otprilike 2000 američkih vojnika iz Sirije, ali ne i točan rok u kojem će to učiniti.

SAD radi posao drugih zemalja, uključujući Rusiju i Iran, a zauzvrat dobiva vrlo malo, pa je došlo vrijeme da se i drugi napokon bore, poručio je Trump u četvrtak, naglasivši da time ispunjava svoje predizborno obećanje.

Istodobno je zaprijetio džihadističkoj skupini Islamskoj državi da će biti osuđena na propast ako ih napadne.

'Odlazak iz Sirije nije iznenađenje. Vodim kampanju za to već godinama', objavio je na Twitteru.

'Žele li Sjedinjene Države biti policajac Bliskog istoka, a da za to ne dobivaju NIŠTA drugo doli gubitka dragocjenih života i bilijuna dolara radi zaštite ljudi koji u gotovo svim slučajevima ne cijene ono što činimo? Želimo li biti ondje zauvijek?', dodao je, prenosi France Presse.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Trump 'ispravno' postupio donijevši takvu odluku, dodajući da ne postoji potreba za američkim postrojbama u Siriji kako bi se postiglo političko rješenje sukoba, prenosi dpa.

Upozorio je, međutim, da postoji rizik da se militanti Islamske države sada pregrupiraju.

Saveznici kritični

Zapadni saveznici uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku ocijenili su da je Trumpovo proglašenje pobjede preuranjeno.

Francuska je poručila da će za sada zadržati svoje vojnike na sjeveru Sirije jer militanti Islamske države nisu posve poraženi i još uvijek su prijetnja francuskim interesima.

'Naravno da za sada ostajemo u Siriji jer je borba protiv Islamske države od ključne važnosti', rekla je ministrica za Europu Nathalie Loiseau.

Francuska ima oko 1100 vojnika u Iraku i Siriji koji pružaju logističku i topničku potporu te sudjeluju u obuci, a u borbama sudjeluje i s bojnim zrakoplovima. U Siriji ima desetke specijalaca, vojnih savjetnika i nekoliko diplomata.

Britanska vlada distancirala se od Trumpove ocjene da je IS pobijeđen, ali i suzdržala od osude - barem javne - američke odluke.

'Još puno ostaje za napraviti i ne smijemo izgubiti iz vida prijetnju koju oni predstavljaju', kaže se u priopćenju iz Foreign Officea.

'Ostajemo angažirani u međunarodnoj koaliciji i njezinoj kampanji kako bi se Islamskoj državi oduzeo osvojeni teritorij i osigurao njezin održiv poraz, radeći zajedno s našim ključnim regionalnim partnerima u Siriji i šire', rekao je glasnogovornik britanske premijerke.

Britanija sudjeluje u zračnim napadima međunarodne koalicije u Siriji.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da je američka iznenadna promjena stajališta o Siriji iznenađenje i da bi mogla naštetiti borbi protiv Islamske države.

'Islamska država je potisnuta, ali prijetnja još nije nestala. Postoji opasnost da će posljedice ove odluke naštetiti borbi protiv Islamske države i ugroziti već postignute uspjehe.'

Sirijski Kurdi također su osudili Trumpovu odluku, a Turska je naglasila da 'intenzivno' priprema ofenzivu na sjeveru Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF), kurdska koalicija i saveznik SAD-a, ocijenile su da će se Trumpova odluka izravno odraziti na napore da se posve porazi Islamsku državu i upozorile na opasne posljedice za globalnu stabilnost i mir, prenosi dpa.

Sirijski Kurdi upozorili su također da će američko povlačenje omogućiti Islamskoj državi da se regrupira u ključnoj fazi sukoba, kao i da bi tisuće zatočenih pripadnika Islamske države mogle pobjeći zbog planirane turske ofenzive i uzrokovati velike probleme u državama iz kojih potječu.

Republikanci iznenađeni i kritični

Neki republikanci žestoko su kritizirali tu Trumpovu odluku, kazavši da nisu o tome bili unaprijed obaviješteni i da se njome ide na ruku Rusiji i Iranu, koji podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Republikanski senator Lindsey Graham, jedan od Trumpovih pristaša, nazvao je odluku o povlačenju 'golemom pogreškom u stilu Obame'(bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame).

Senator Graham, član kongresnog odbora za oružane snage, upozorio je da bi povlačenje moglo imati 'razorne posljedice' u Siriji i šire. Trumpovu izjavu da je IS pobijeđen nazvao je "lažnom vijesti", prenosi CNN.

Graham je naglasio da strahuje jer bi povlačenje moglo značiti prepuštanje utjecaja u regiji Rusiji i Iranu.

Američki dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani kazali su da su američki vojni zapovjednici na terenu također zabrinuti zbog posljedica brzog povlačenja, prenosi Reuters.

Izrael je objavio da mu je rečeno da SAD 'ima druge načine za utjecaj na tom području', ali i dodao da će 'analizirati kalendar povlačenja, način na koji će to biti učinjeno i naravno implikacije na nas'.

Izrael će nastaviti djelovati 'jako agresivno protiv iranskih napora da se utvrdi u Siriji', poručio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prenosi Reuters.

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je: 'Sada je preda nama Manbidž i područja istočno od Eufrata. Na tome intenzivno radimo', prenijela je Anadolija.

Akar je zaprijetio kurdskim militantima u tom području da će 'kada za to dođe vrijeme, biti zakopani u rovovima koje su iskopali'.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će planirana ofenziva, treća turska ofenziva u Siriji, pridonijeti 'očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije i otvoriti put prema političkom rješenju'.

Islamska država proglasila je 2014. kalifat na području Sirije i Iraka, s glavnim gradom u sirijskom gradu Raki. Nadzirali su gotovo 100.000 kilometara četvornih prostora i oko osam milijuna ljudi, s prosječnim prihodima od gotovo milijardu dolara na godinu, po američkim procjenama.

Visoki američki dužnosnik rekao je prošli tjedan da je Islamskoj državi preostalo samo jedan posto osvojenog teritorija, a u Iraku ništa iako i dalje izvodi napade.