'lov na vještice'

Američki Kongres dao zeleno svjetlo za pokretanje istrage protiv Trumpa

31.10.2019 u 19:35

Bionic
Reading

Američki Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati izglasovao je u četvrtak rezoluciju o pravilima za istragu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa koju vode demokrati o navodnom pokušaju predsjednika da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži zbog korupcije njegova političkog protivnika

"Najveći lov na vještice u američkoj povijesti", kritizirao je republikanski predsjednik na Twitteru neposredno nakon glasanja.

"U pitanju je naša demokracija", rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Više od 20 godina nakon posljednjeg glasanja kojim je pokrenuta takva procedura protiv Billa Clintona, Zastupnički dom s demokratskom većinom usvojilo je rezoluciju koja daje formalni okvir za istrage, s 232 glasova za i 196 protiv, gdje su svi demokrati osim dvojice glasovali za dok ju niti jedan republikanac nije podržao.

"Danas Zastupnički dom napreduje u uspostavi procedura za javna saslušanja", kako bi Amerikanci mogli izgraditi vlastito stajalište o činjenicama, dodala je Pelosi.

"To je nepošteno, protuustavno i temeljno protuamerički", reagirala je Bijela kuća. Republikanski zastupnici su upozorili da se radi o "maskaradi" kojom se pokušava poništiti rezultate izbora 2016.

Nancy Pelosi je 24. rujna odlučila uključiti svoju stranku u opasan put opoziva nakon otkrića telefonskog poziva između Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija sredinom ljeta.

Tijekom tog razgovora, republikanski predsjednik je tražio od svog sugovornika da prouči Trumpovog demokratskog protivnika Joea Bidena i poslovanje njegovog sina Huntera u Ukrajini.

Demokrati ga optužuju da je zlorabio svoju moć u osobne svrhe, jer bi mu Joe Biden mogao biti ozbiljan protivnik na predsjedničkim izborima 2020.

Predsjednik Trump tvrdi da je protiv njega vodi "državni udar" i da je taj telefonski razgovor bio "besprijekoran".