bitka s covidom-19

Američki Institut za metriku u zdravstvu objavio procjenu epidemije u Hrvatskoj sa svim brojkama te kada bi trebala biti na vrhuncu

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 07.04.2020 16:28
  • Objavljeno 07.04.2020 u 16:28
tportal

Izvor: https://covid19.healthdata.org/croatia / Autor: https://covid19.healthdata.org/croatia

Institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) pri Sveučilištu Washington napravio je procjenu smrtnisti od koronavirusa pa su tako predvidio da će u Europi umrijeti 151.680 ljudi, dok za SAD predviđaju smrt za 81.766 ljudi.

Prema njihovim projekcijama za Hrvatsku ističu koje su sve mjere poduzete za sprečavanje širenja zaraze i doadaju da će prma njihovim procjenama epidemija u Hrvatskoj doseć vrhunac tek 20. travnja kad će biti potrebno 255 od ukupno 6.477 dostupnih bolničkih kreveta te da će biti potreban 61 krevet na intenzivnoj njezi od ukupno 216 dostupnih.

Smatraju da će Hrvatskoj na vrhuncu epidemije trebati 52 respiratora, a navode da će, s obzirom na njihovu prognozu Hrvatska, imati dovoljan broj bolničkih kapaciteta kada su u pitanju obični, ali i kreveti na intenzivnoj njezi na vrhuncu epidemije.

Smatraju da će vrhunac epidemije u Hrvatskoj biti između 18. i 25. travnja, kada će umirati sedam ljudi dnevno, a pad dnevnog broja umrlih trebao bi se, prema njihovoj procjeni, početi smanjivati tek iza 25. travnja.

Ukupno će u Hrvatskoj, prema procjeni ovog Instituta, biti 166 smrtnih slučajeva, a posljednji bi se trebao dogoditi sredinom svibnja.

IHME je procjene bazirao koristeći lokalne i međunarodne baze podataka, brojeve zabilježenih slučajeva, kao i smrtnost s obzirom na dob u Italiji, Kini i SAD-u, a na temelju toga izradio je model očekivanih smrti u svakoj pojedinoj državi, piše Guardian.

'Očekujemo teške tjedne u mnogim dijelovima Europe. Procjene o broju smrti u Europi nadmašuju broj umrlih u SAD-u', kazao je doktor Christopher Murray iz Instituta.

Grafikone koje se odnose na Hrvatsku, možete vidjeti klikom na link.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!