DOBA KORONE

Ideje koje zlata vrijede: Kako zabaviti djecu tijekom izolacije

07.04.2020 u 16:05

Bionic
Reading

Budući da su zbog opasnosti od širenje koronavirusa koji je potpuno paralizirao cijeli svijet i kod nas vrtići i škole zatvoreni, mnogi su se roditelji našli pred velikim izazovom kako zabaviti djecu u uvjetima izolacije, dakle boravka u domu

Djeci, osobito manjoj, neobično je da su roditelji sad stalno kod kuće te da neki čak moraju i raditi od kuće. Dobro je poznato kako će djeci kad tad postati dosadno, stoga smo se prisjetili nekoliko odličnih ideja kako ih animirati u novonastalim uvjetima kad ne idu u vrtić.

Crtanje

Pronađite bojice, flomastere, olovke... Ovo je doista odličan način da ih zabavite, jer potiče kreativnost i vještine likovnog izražavanja. Zadajte im npr. da nacrtaju omiljeni lik iz knjige ili crtića ili sve što vide s prozora ili balkona, pa skupa kasnije obojite i vi dio crteža - što je sjajna ideja za zajedničku zabavu. Bojanke su također dobrodošle kako bi vaši mališani ispunili vrijeme dok vi obavljate poslovne zadatke.

Slaganje

Ova igra će im se sigurno jako svidjeti. Djecu zabavite tako što ćete zajedno složiti igračke na kreativan način. Poredajte skupa npr. igračke po bojama, materijalima, veličini... Možete tako slagati i knjige, slikovnice, pribor za crtanje...

Čitajte

Djeci čitajte bajke, knjige i potrudite se da im na što zanimljiviji način ispričate priču. Glumite junake iz bajki i oponašajte zvukove - bit će više nego oduševljeni vašom interpretacijom.

Izrađujte figure od plastelina

Pokažite djeci kako mogu napraviti različite figure od plastelina, a ako ga nemate, poslužit će karton, papir... Ovo je zbilja vrlo zabavan način da zaigrate svoje najmlađe tijekom izolacije.

Piknik u vašem domu

Zašto ne biste u vašem domu napravili mali piknik? Stavite deku ili neku drugu prostirku na pod, donesite plastične zdjelice, poslužite zdrave grickalice i cijedjeni sok ili čaj i uživajte u 'izletu' u vlastitom domu.

'Na slovo, na slovo?'

Za početak igre potrebno je izabrati slovo abecede. Sudionik koji je izabran da započne igru u sebi slovka abecedu na način da naglas izgovori slovo 'A' i nastavi govoriti abecedu u sebi sve dok suigrač, njemu sa desne strane, ne kaže 'STOP'. Tada igra može započeti, slovom na kojem je slovkanje zaustavljeno. Na izabrano slovo moguće je izgovarati sve riječi koje poznajemo, samo nazive životinja ili samo osobna imena. Igru kreirajte međusobnim dogovorom ili ju prilagodite djetetovim mogućnostima. Novi krug igre započinje kada iscrpite sve riječi na zadano slovo. Ako u igri sudjeluju djeca koja ne poznaju abecedu, no poznaju slova, igru unaprijed možete pripremiti. Izrežite trideset malo čvršćih papirića te na svaki upišite, redom, jedno slovo abecede. Papiriće stavite u zdjelicu ili drugu plastičnu posudicu (može poslužiti i čarapa) te izvucite jedno slovo. Ili jednostavno, za djecu koja slova još ne prepoznaju, neka sami izgovore jedno od slova na koje žele igrati, savjetuju na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba uz poruku #ostanidoma.

Odabir igračaka

Budući da djeci mnoge igračke vrlo brzo dojade, a svi ih imaju jako puno, dobar je savjet da neke sklonite, pa ih opet vratite kad ih malo zaborave. Igračke koje dulje zaokupljaju dječju pozornost poput Lego kockica ili puzzla, pripremite dok npr. imate gužvu ili obavljate neke kućne poslove.