energetska nezavisnost

Američki Indijanci grade vlastite solarne farme i dobivaju besplatnu struju

06.12.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Desetljećima američki Indijanci ovise o američkoj vladi koja im isporučuje električnu energiju, a to će se sada promijeniti

Ideja za izgradnju solarne farme koja će proizvoditi besplatnu električnu energiju za Indijance došla je od člana plemena Sioux, Codija Two Bearsa, tijekom protesta protiv izgradnje naftovoda Dakota, a koji je trebao biti izgrađen na indijanskoj zemlji 2016. U to vrijeme Two Bears bio je u plemenskom vijeću zajednice Cannon Ball u Standing Rocku. Bio je ključni član u organiziranju prosvjeda protiv naftovoda, kojim su pokušali spriječiti izgradnju 1886 kilometara duge podzemne cijevi za transport sirove nafte iz Sjeverne Dakote u Illinois. Naftovod je na kraju izgrađen unatoč višestrukim apelima da se cjevovod zatvori. Međutim tužba koju je pokrenulo pleme Standing Rock Sioux bila je uspješna, zahtijevajući potpunu ekološku provjeru cjevovoda, piše BBC.

30 posto nema električnu energiju

Kad je Two Bears napustio politiku 2017., osnovao je Indigenized Energy – energetsku tvrtku pod vodstvom Indijanaca koja besplatno postavlja solarne farme za njihova plemena. Rezervati su neke od najsiromašnijih zajednica u državi – jedan od troje Indijanaca živi u siromaštvu, a mnoga plemena nemaju pristup električnoj energiji. U Navajo Nationu, najvećem rezervatu u Sjedinjenim Američkim Državama, 30 posto domova nema struju.

Američki Indijanci nastoje biti energetski neovisni Izvor: EPA / Autor: Paolo Aguilar

Solarna energija je privlačna opcija za plemena koja su kroz povijest imala vrlo malo pristupa pouzdanoj energiji. Zahvaljujući zakonu o smanjenju inflacije iz 2022., plemena mogu dobiti porezne subvencije do 30 posto za solarne i vjetroelektrane, kao i programe bespovratnih sredstava za klimatsku otpornost i proizvodnju energije. No postoji problem - Indijanci mogu dobiti sredstva tek kada postignu sporazum o povezivanju s regionalnom električnom mrežom, što je skup i složen proces koji može godinama trajati. Rokovi za ostale poticaje istječu već 2024., što znači da bi 'prilika koja se pruža jednom u životu' mogla propasti, kaže Cheri Smith, predsjednica Saveza za plemensku čistu energiju.

Usavršavanje pripadnika plemena

Tehnologije obnovljive energije ne mogu se implementirati bez stručnog usavršavanja Indijanaca. Obrazovanje je besplatno za članove plemena te su im osigurani smještaj, hrana i krovovi za vježbanje. Do kraja tečaja šegrti besplatno postavljaju solarne panele u domove zajednica. Svi koji su položili tečaj dobivaju certifikat i često nastavljaju raditi za solarne tvrtke u drugim saveznim državama jer je industrija obnovljive energije rijetka u Južnoj Dakoti.

Prelazak na obnovljive izvore energije predmet je lokalnih sukoba i protivljenja u mnogim zajednicama u SAD-u. U međuvremenu, privrženost fosilnim gorivima ostaje značajna – 32 posto Amerikanaca i dalje vjeruje da bi zemlja trebala nastaviti s proizvodnjom nafte i ugljena. Kopnene vjetroelektrane i solarne farme zahtijevaju najmanje deset puta više zemlje po jedinici proizvedene energije nego elektrane na ugljen ili prirodni plin, što znači da mogu biti nepopularne u područjima neiskorištenim za industrijski razvoj, piše BBC.

Energetska i politička neovisnost

Zahvaljujući činjenici da su indijanska plemena prepoznata kao domaće nezavisne nacije, u mogućnosti su uvesti obnovljive izvore energije puno brže od općina i saveznih država za koje vrijede drugi zakoni.

'Ne postoji nikakva birokracija i zakonska politika koja otežava ove stvari', kaže Two Bears. Energetsku neovisnost koju bi im donijele vjetroelektrane i solarne farme neki Indijanci (među njima je i Two Bears) vide i kao političku neovisnost od zemlje koja ih je stoljećima ugnjetavala. Rezervati koje je vlada dodijelila američkim Indijancima namjerno su bili na neproduktivnoj zemlji, teškoj za obrađivanje. Sada ta zemlja ima jedne od najboljih uvjeta za korištenje zelene energije. Two Bears poručuje: 'Važno je postati energetski neovisan jer energetska neovisnost štiti način na koji možemo živjeti zdravim životom i generirati gospodarski razvoj. Energetski suverenitet stvara radna mjesta, pruža nadu, pruža način života kakav vanjski svijet ima, ali autohtone zajednice nemaju.'