Institut Rocky Mountain

Do 2030. vjetar i solarna energija proizvodit će više od trećine globalne energije

13.07.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Energija vjetra i solarna energija na putu su da čine više od trećine izvora električne energije do 2030., po izvješću američkog Instituta Rocky Mountain (RMI), objavljenom u četvrtak

Sultan al-Džaber, predsjednik idućeg UN-ova samita o klimi COP28, pozvao je ove godine da se do 2030. utrostruči proizvodnju energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjilo emisije stakleničkih plinova i pridonijelo ostvarenju pariških klimatskih ciljeva iz 2015. godine.

Eksponencijalni rast tog sektora znači da bi projekti dobivanja struje od energije vjetra i solarne energije mogli generirati najmanje 33 posto globalne struje, u odnosu prema 12 posto sada, što bi omogućilo smanjenje korištenja fosilnih goriva za dobivanje energije i jeftiniju energiju, po izvješću.

RMI, američka neprofitna organizacija koja se bavi čistom energijom, proveo je istraživanje u partnerstvu s Bezosovim Fondom za Zemlju, fondom vrijednim 10 milijardi dolara koji je osnovano vlasnik Amazona Jeff Bezos kako bi pomogao u potrazi za rješenjima za klimatske promjene.

Cijena solarne energije, koja je već najjeftiniji oblik proizvodnje energije, past će na 20 dolara po MWh, s oko 40 dolara koliko iznosi sada, očekuje RMI.

"Korist od brzog razvoja obnovljivih izvora energije veća je energetska sigurnost i neovisnost, plus dugoročna deflacija cijene energije jer što više te tehnologije postavite, to je jeftinije", rekao je Kingsmill Bond, visoki dužnosnik RMI-ja.