23 godine staro odobrenje

Američka vlada odgađa zabranu pilule za pobačaj: Presuda odraz pogrešnog stava

10.04.2023 u 22:38

Bionic
Reading

Američka vlada u ponedjeljak je podnijela hitan zahtjev za odgodom sudske odluke o poništenju 23 godine starog odobrenja Uprave za hranu i lijekove (FDA) pilula za pobačaj mifepriston, uz objašnjenje da je takva presuda odraz "pogrešnog" stajališta o sigurnosti lijeka.

U podnesku prizivnom sudu 5. američkog okruga u New Orleansu, ministarstvo pravosuđa je napisalo da je odluka suca "posebno neopravdana" jer bi mogla negativno utjecati na znanstvenu prosudbu FDA i ozbiljno naštetiti pacijenticama, posebno onima za koje je mifepriston medicinska ili praktična nužnost.

"Okružni sud je preinačio više desetljeća dugu odluku o korištenju lijeka, blokirajući odobrenje FDA u slučaju mifepristona i uskraćujući pacijenticama pristup ovome sigurnom i učinkovitom načinu liječenja, na temelju vlastite pogrešne procjene o sigurnosti lijeka", priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Podnesak od ponedjeljka uslijedio je tri dana nakon što je američki okružni sudac Matthew Kacsmaryk u teksaškome gradu Amarillu rekao da je FDA prekoračio svoje ovlasti ignorirajući rizike koji postoje pri uzimanju mifepristona i oslanjajući se "očigledno na nerazumne zaključke i studije" kada ga je odlučio odobriti.

Kacsmaryk, kojega je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump, odgodio je svoju odluku na sedam dana da bi Bidenova administracija imala vremena za žalbu.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je da se obustava upotrebe lijeka uvede do 13. travnja te da ostane na snazi dok se ne riješe sve žalbe, ako bude trebalo i ona koja će ići na Vrhovni sud.

Odvjetnici grupa koje se protive pobačaju, a osporili su odobrenje što ga je za mifepriston dao FDA, još nisu reagirali na novinske zahtjeve da komentiraju slučaj.

Kacsmaryk je presudu donio samo 18 minuta prije nego što je savezni sudac države Washington iznio kontradiktornu presudu koja nalaže FDA-u da lijek ostane dostupan u 17 saveznih država.

Konfliktne bi presude mogle biti nagovještaj odluke Vrhovnog suda, koji je prošlog lipnja poništio odluku Roe protiv Wadea iz 1973., a njome je ukinuto ustavno pravo na pobačaj.