U teksasu

Američki sudac suspendirao odobrenje pilule za pobačaj

08.04.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Američki sudac u saveznoj državi Teksas u petak je suspendirao odobrenje pilule za pobačaj mifepriston staro dva desetljeća dok sudski postupak utvrđivanja njezine zakonitosti i dalje traje, što predstavlja novi udarac reproduktivnim pravima u Sjedinjenim Državama

Istodobno, sudac u saveznoj državi Washington u petak je izdao naizgled proturječan nalog kojim se regulatorna tijela na saveznoj razini sprječava da mijenjaju dostupnost istog abortivnog sredstva.

Odluka od 67 stranica koju je donio okružni sudac Matthew Kacsmaryk u teksaškom gradu Amarillu neće stupiti na snagu tjedan dana kako bi se administraciji predsjednika Joe Bidena dalo dovoljno vremena da uloži hitnu žalbu, što je američko ministarstvo pravosuđa najavilo.

Kacsmarykova odluka predstavlja preliminarni nalog kojim bi se praktički zabranila prodaja mifepristona dok u njegovoj sudnici i dalje traje parnica koju su protiv Agencije za hranu i lijekove (FDA) pokrenule skupine koje se zalažu za zabranu pobačaja.

Sudac, kojega je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump, još uvijek nije donio konačnu presudu u tom sporu. Međutim, u svojoj odluci je rekao da će tužba vjerojatno uspjeti i da je FDA zanemario rizike kada je odobrio sredstvo.

'Sud ne dovodi olako u pitanje donošenje odluka FDA-a. No ovdje je FDA pristao na legitimne sigurnosne rizike – što je kršenje njegove statutarne dužnosti – na temelju neosnovanih razloga i istraživanja koja ne podupiru njegove zaključke', napisao je Kacsmaryk. Skupine koje su pokrenule tužbe tvrde da je Agencija na neispravan način odobrila mifepriston 2000. godine i da nije u dovoljnoj mjeri razmotrila sigurnost sredstva za djevojke mlađe od 18 godina.

Predsjednik Biden je u priopćenju objavljenom kasno u petak rekao da je sud u ovom slučaju svoju odluku pretpostavio FDA-u, 'stručnoj agenciji koja odobrava lijekove'. 'Ako bi ova odluka opstala, tada praktički ne bi bilo nikakvog sredstva, koje bi odobrio FDA, a koje bi bilo sigurno od ovakvih političkih, ideoloških napada', stoji u priopćenju Bijele kuće.

Zabranjen pobačaj u 12 od 50 američkih saveznih država

Odluka će vjerojatno uzburkati američku politiku prema pobačaju, koja je podijelila zemlju otkako je Vrhovni sud prošle godine poništio presudu kojom je ženama priznato ustavno pravo na njega. Pobačaj je otada zabranjen u 12 od 50 američkih saveznih država dok je u mnogim drugiama zabranjen nakon određenog trenutka u trudnoći, prema institutu Guttmacher, istraživačkoj organizaciji koja se zalaže za pravo na pobačaj.

Ako teksaški sudac presudi u korist tužitelja, trudnicama bi preostao samo mizoprostol, druga pilula za medikamentozni pobačaj. No konzumiranje samog mizoprostola fizički je traumatičnije, a neki strahuju da liječnici možda neće biti voljni prepisati ga samog, bez mifepristona te je nejasno u kojoj će mjeri biti dostupan.

Okružni sudac Thomas Rice u gradu Spokane u saveznoj državi Washington je u petak, u zasebnom postupku, izdao privremenu odluku kojom se FDA-u zabranjuje bilo kakva promjena trenutne dostupnosti mifepristona. Greer Donley, profesor prava na Sveučilištu u Pittsburghu, rekao je da 'definitivno' postoji 'izravni sukob' između teksaške i washingtonske odluke, što bi moglo čitav slučaj brže dovesti pred Vrhovni sud.