zakonitost pilule

Borba za pravo na pobačaj seli na sud u Teksasu

14.03.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Sudnica u Teksasu bit će sutra novo bojište u nacionalnoj borbi za pravo na pobačaj dok sudac bude slušao argumente o zakonitosti pilule za pobačaj u širokoj upotrebi

Nakon što je američki Vrhovni sud ukinuo pravo na pobačaj na saveznoj razini u lipnju prošle godine, krajnje konzervativne snage usmjerile su se na lijek mifepriston, glavni sastojak tablete za pobačaj koja ima dopuštenje za upotrebu u cijeloj zemlji.

Sudac američkog Okružnog suda Matthew Kacsmaryk objavio je u ponedjeljak da će se sud u teksaškom Amarillu u srijedu saslušati argumente vezane uz tužbu protiv Agencije za hranu i lijekove (FDA) koja, tvrde konzervativci, nije trebala 2000. godine odobriti "opasne" pilule.

Procjenjuje se da je mifepriston od njegova odobrenja konzumiralo oko 5,6 milijuna žena za prekid trudnoće, prema podacima FDA-e.

Dozvoljeno ga je koristiti u Sjedinjenim Državama do 10. tjedna trudnoće.

Institut Guttmacher za pravo na pobačaj procjenjuje da više od pola svih pobačaja uključuje konzumiranje tog lijeka.

No Alliance Defending Freedom, kršćanska skupina protiv pobačaja, tužila je FDA i navela da je odobrenje mifepristona "dezavuiralo" znanost, "ignoriralo" potencijalne utjecaje na zdravlje i "zanemarilo" komplikacije koje mogu nastati konzumiranjem.

"FDA je iznevjerila američke žene i djevojke kada je izabrala politiku ispred znanosti i odobrila kemijske lijekove za pobačaj za upotrebu u Sjedinjenim Državama", rekla je skupina.

Budući da su protivnici pobačaja sada usredotočeni na ograničavanje pristupa mifepristonu, konzumiranje je već obustavljeno u otprilike 15 država koje su zabranile pobačaj nakon odluke Vrhovnog suda u 2022.

Ova tužba nastoji zabraniti mifepriston na nacionalnoj razini poništavanjem odobrenja FDA-e za primjenu.

FDA je pozvala suca da odbaci taj zahtjev.

"Javni interes bio bi dramatično narušen efektivnim povlačenjem sigurnog i učinkovitog lijeka koji je zakonito na tržištu već 22 godine", navela je FDA.

Konzervativni kršćanin

Tužitelji željeli da predmet vodi sudac Kacsmaryk zbog njegovih duboko konzervativnih kršćanskih uvjerenja i prethodnog stava protiv pobačaja.

Očigledno strahujući od okupljanja prosvjednika pred zgradom suda u Amarillu, Kacsmaryk je prvo nastojao zadržati saslušanje tajnim do posljednjeg trenutka, ali je ono procurilo u medije.

Ako sudac presudi u korist tužitelja, trudnicama bi preostao samo mizoprostol, druga pilula za medikamentozni pobačaj.

No konzumiranje samog mizoprostola fizički je traumatičnije, a neki se strahuju da liječnici možda neće biti voljni prepisati ga samog, bez mifepristona.

Ako se mifepriston zabrani, "pristup medikamentoznom pobačaju bio bi onemogućen u cijeloj zemlji - čak i u onim državama gdje su prava na pobačaj zaštićena", upozorio je Centar za reproduktivna prava.

"Odluka bi bila bez presedana, kao što znate, i pogubna za žene. I mogli bismo se naći na nepoznatom teritoriju", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima prošli tjedan.

"Blisko surađujemo s ministarstvom pravosuđa i (ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi) na tome kako se pripremiti za bilo koji mogući ishod", dodala je.