ZAKLJUČAK MEĐUNARODNE KONFERENCIJE

Alternativci i sekte u Hrvatskoj sve moćniji

28.11.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Sekte i kultovi u današnje su vrijeme, upravo zbog krize u cijelom svijetu, vrlo aktivne, čak i agresivno nastupaju u svojim istupima, rečeno je jučer na Međunarodnoj konferenciji u Rijeci koja je, u organizaciji Hrvatskog centra za informiranje o sektama i kultovima (CISK) te Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Europske federacije centara za istraživanje i informiranje o sektaštvu (FECRIS), Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, okupila brojne stručnjake kako bi raspravljali o ovom nemalom problemu

Svijet je odavno prepoznao opasnost koju destruktivne skupine predstavljaju, no u većini zemalja, pa tako, nažalost, i u Hrvatskoj, problem manipulacije i eksploatacije tih skupina nad mladima i ranjivim osobama gura se pod tepih.

‘Oni preuzmu mlade ljude, udalje ih od roditelja, iskoriste u vlastitu korist da bi zaradili ili propagirali interese sekte’, rekao je predsjednik FECRIS-a Tom Sackville iz Velike Britanije čija se vlada 30 godina ponaša neodgovorno prema kultovima, kao što je popularna scijentologija.

Zasad su jedino Francuska i Belgija uspješno zakonski postavile neke granice, o čemu su govorili predsjednici tamošnjih radnih skupina za sekte. U tim se državama poštuje pravo na slobodu izbora, ali se psihološko manipuliranje ili pranje mozga smatra kršenjem zakona.

Naši su brojni stručnjaci, od pedijatara, pedagoga, profesora, psihologa, psihijatara do fizičara, nakon njihovih predavanja, mogli otići kućama. No, iako nezadovoljni nedostatkom Zakona o sektama u Hrvatskoj, oni svakodnevno rade s djecom i mladima, pa su po prvi put imali što javno reći, a konferencija je od deset potrajala sve do 18 sati.

Ukratko, djeca koja ne dobivaju roditeljsku ljubav, pronaći će je na ulici, a onda ih je teško vratiti. Mnogi se pokušaju samoozlijediti, pa čak i ubiti te završavaju na psihijatrijama. Zabrinutim roditeljima čija se djeca čudno ponašaju (gladuju, satima meditiraju ili se bave jogom, nestaju, šute, agresivna su i sl.) stručnjaci su poručili da potraže pomoć kako bi im se pomoglo u ophođenju s djecom.

'Situacija u Hrvatskoj izmakla svakoj kontroli. Neke stvari postale su općeprihvaćene upravo medijskoj propagandi i, naravno, sektaškom lobiju, koji je infiltriran u svim institucijama’, rekla je predsjednica CISK-a i članica Radne grupe za sekte u Vijeću Europe Branka Dujmić-Delcourt.

Dodala je da se ova kompleksna tema ne odnosi na religijska pitanja pojedinih grupa ni na odnos religije i države, već na štetno djelovanje novorastućih grupa u društvu, odnosno kršenje zakona i ljudskih prava te je naglasila da konferenciju nije želio podržati Odbor za ljudska prava Hrvatskog sabora.

Na skupu se moglo čuti da je sektaški lobi jak čak i u pojedinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, što je zaista šokantno, no i da se svatko ima pravo udruživati i vjerovati što želi, ali ne i štetno djelovati.

Liječenje u Hrvata: Produkt znanstvene pameti ili idolatrije?

Bilo je riječi i o alternativnoj medicini o kojoj je više govorio neurolog Tomislav Babić koji nije protiv, ali je istaknuo ono najgore, a to je filozofija te medicine koja glasi: ako je nešto alternativno, to je prirodno, a onda je to i dobro, što je, po njemu, bedastoća. 'Je li itko ikada vozio auto alternativnom automehaničaru?' zapitao je prisutne dr. Babić.

Nabrojao je čitav niz preparata, kao što su glicin, glukozamin, riblje ulje, omega-3, ginko, koji se pokušavaju znanstveno dokazati ne bi li im se onda postigla i veća cijena. 'Najveća je zabluda u Hrvata, koja je svaki dan u novinama, da Belupo ima najbolji ginko', smatra dr. Babić objasnivši da je ginko biloba istraživana i dokazano nedjelotvorna, pogotovo kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

A koliko Hrvati vole alternativnu medicinu, dr. Babić je sudionicima skupa pokazao kroz nekoliko fotografija. Na prvoj su Drago Plečko u zagrljaju s Bracom okruženi s masom ljudi. Na drugoj predsjednik RH Stjepan Mesić 2002. odlikuje indijskog duhovnog učitelja Svamiđija Odličjem reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske, zatim Vesna Škare-Ožbolt, tadašnja ministrica pravosuđa RH, dočekuje na Plesu iscjelitelja Mekkija Torabija, ona je i njegova pravna zastupnica, i na posljednjoj rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, kojemu su se zaposlenici požalili da su umorni, da ne mogu spavati ni raditi, pa je pozvao rašljara da riješi problem.

'Ukoliko nema znanstvenih dokaza i potvrde za alternativnu medicinu, onda je to kažnjivo djelo, klasični kriminal. Treba promijeniti svijest, potražiti manipulante i kazniti sve one koji se igraju s ljudskim sudbinama', zaključio je dr. Babić.

Razlika između znanosti i paraznanosti

Na njega se nadovezao docent na splitskom Sveučilištu, dr.Dejan Vinković, kojeg su kao fizičara pozvali roditelji jedne druge osnovne škole u Međimurju u kojoj su dvojica nastavnika prilikom inventure naišla na nešto što se zove biogenerator Atlanta. Tražeći po internetu, saznali su da se radi o alternativnoj 'medicini'.

'Ovaj slučaj jako dobro dokumentira nesposobnost i nezainteresiranost državnih tijela', smatra Vinković objašnjavajući da se radi o metalnom disku, komadu izrezbarenog metala, koji je 'izumio' nastavnik Darko Maltar, a koji je kupila ravnateljica škole zbog 'zračenja podzemnih voda', a da pritom nije obavijestila roditelje i konzultirala liječnika, te je tako prekršila Zakon o odgoju i obrazovanju.

No u Hrvatskoj, kaže, postoji zakon koji jasno zabranjuje ovakvu djelatnost, ali da bi inspektori izašli na teren, netko je treba prijaviti. 'Alternativci se udružuju u Hrvatsko udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu (HUPED) gdje dobivaju certifikate kojima dokazuju djelovanje metoda liječenja, što je klasično kršenje zakona.
Zračenje je vrlo podmukla stvar, djeluje bez da znate i posljedice mogu biti tragične, no postoji Zakon o zaštiti od zračenja koji propisuje kazne ne samo onima koji mjere, već i instituciji, ali i pojedincu u njoj koji je naručio mjerenje', objašnjava Vinković.

Priča o školi je izašla u medijima prije godinu dana, nakon čega se aktivirao inspektor Ministarstva znanosti i obrazovanja koji priznaje certifikat HUPED-a. 'Šokiralo me je da je ravnateljica sve priznala jer očito vjeruje u djelovanje 'uređaja' i govori da se radi o političkom progonu', nastavlja Vinković. Uslijedio je, kaže, masovni prosvjed roditelja, te je ravnateljica smijenjena, a utvrđeni su i njezini krivotvoreni potpisi. No stvar nije gotova, ona je tužila školu zbog nelegalnog otkaza, pri čemu u svoju obranu koristi zapisnik inspekcije Ministarstva, dok je škola dobila 400.000 kuna odvjetničkih troškova, a tužila je i medije koji su o slučaju informirali javnost.

'Na rubu znanosti'

'Na javnoj televiziji postoji znanstveno-obrazovni program koji je u potpunosti u službi promocije pseudoznanosti, a najčvršći oblik je emisija 'Na rubu znanosti' koja se emitira osam godina. Krši se tako Zakon o elektroničkim medijima, Zakon o HRT-u, ali i etički kodeks. Prije tri godine hrvatska javna televizija čak se hvalila svom vlasniku, hrvatskom parlamentu, kojemu mora podnijeti izvještaj o svom radu, uspješnošću emisija u znanstveno-obrazovnom programu', drži Vinković.