TRANSFORMACIJA DOMOVA

Aladrović: Osim povećanja naknada, olakšat će se uvjeti da netko postane udomitelj

08.10.2021 u 09:35

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je za HRT o reformi sustava socijalne skrbi

'Ovo je jedna zaista sveobuhvatna reforma sustava socijalne skrbi jer već godinu dana radimo na njoj, ali smo procijenili da je ona potrebna - što zbog korisnika, što zbog zaposlenika u samom sustavu. Predstavili smo sedam zakona, od toga Zakon o socijalnoj skrbi kao najbitniji, onda izmjene zakona o udomiteljstvu i pet komorskih zakona, i tri nacionalna plana koja se odnose na osobe s invaliditetom, na sprječavanje siromaštva, i razvoj socijalnih usluga. Smatramo da je ovo ključan iskorak u poboljšanju sustava', izjavio je ministar Aladrović u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' HTV-a.

Na pitanje hoće li se povećati ulaganja u sustav socijalne skrbi, Aladrović je naveo kako je upravo to jedan od glavnih ciljeva. Povećat će se i naknade za udomitelje s ciljem porasta broja udomitelja, a relaksirat će se i uvjeti za postanak udomiteljem, s ciljem populariziranja udomiteljstva za barem 10 posto, navodi Aladrović.

'Ja ne bih rekao da smo najavili ukidanje, najavili smo transformaciju, odnosno da u prijelaznom periodu od pet godina obiteljski domovi u ovakvom obliku u kojem danas postoje - neće više moći postojati. Želimo da se obiteljski domovi transformiraju u privatne domove kako bi mogli zaprimiti već broj korisnika, ali prije svega i podići standard tih korisnika. S druge strane za one koji ne žele ili se ne mogu odlučiti za to, mogu se vratiti u oblik udomiteljske obitelji, dakle ostavljamo dvije mogućnosti tako da se apsolutno neće dogoditi da korisnici u prijelaznom razdoblju ostanu na bilo koji način zakinuti', objašnjava Aladrović.

'Obiteljski centri su trenutno integralan dio centrala za socijalnu skrb, sada želimo odvojiti te dvije uloge. S jedne strane će imati tu preventivnu ulogu kojom bi samoodrastanje unutar obitelji bilo što kvalitetnije', pojašnjava Aladrović.

Kaže kako trenutno postoji određena stigma obiteljskih centara budući da se nalaze unutar centara socijalne skrbi i da ih se iz tog razloga pokušava izdvojiti, a centri će međusobno dijeliti korisnike ovisno o vrsti problema s kojom se suočavaju.