core business

Udruga obiteljskih domova zabrinuta zbog najave ukidanja obiteljskih domova

06.10.2021 u 21:53

Bionic
Reading

Udruga obiteljskih domova ocijenila je u srijedu kako izmjene Zakona o socijalnoj skrbi sadrže pozitivne pomake, ali ne shvaća razloge za najavu ukidanja obiteljskih domova te upozorava kako to stvara neizvjesnost u vezi s daljnjim smještajem više tisuća korisnika.

Udruga pozdravlja osnivanje Akademije socijalne skrbi i Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe podnositelja koji nije zadovoljan odgovorom ministarstva, jači nadzor nad pružateljima socijalnih usluga te daljnji nastavak procesa deinstitucionalizacije, stoji u priopćenju.

No, u Udruzi su istovremeno duboko zabrinuti najavom ukidanja obiteljskih domova tvrdeći da za to "nema utemeljenja ni potrebe". "Ministarstvo navodi kako je utvrdilo da obiteljski domovi nisu ostvarili zadani cilj niti je pružena očekivana razina kvalitete usluge, a da pri tome ne navodi konkretne i provjerljive podatke već paušalno to proizlazi iz njihovog 'praćenja kvalitete'", pojašnjavaju.

Stoga će Udruga putem instituta prava na pristup informacijama zatražiti od resornog Ministarstva na uvid svu relevantnu dokumentaciju iz koje proizlazi taj zaključak.

"Ukidanje obiteljskih domova kroz 'transformaciju' u ustanove ili udomiteljstvo nije rješenje već birokratsko žongliranje. Oni koji su pružali kvalitetnu socijalnu uslugu smještaja, a takva je najveća većina, to će pružati i u obliku obiteljskog doma, ustanove ili udomiteljstva", poručuju iz Udruge.

  • +18
Aladrović predstavio reformu sustava socijalne skrbi Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Kao pravo rješenje problema vide partnerski odnos Ministarstva i predstavnika obiteljskih domova kroz koji će se kontinuirano podizati standard kvalitete smještaja korisnika, a da ne dođe do "tektonskih promjena" koje će se negativno reflektirati na korisnike i zaposlene u obiteljskim domovima.

Upozoravaju kako ne postoji dovoljni kapacitet u obiteljskim domovima u odnosu na potražnju smještaja te kako to govori o tome da su obiteljski domovi prepoznati kao kvalitetni pružatelji socijalne usluge smještaja. 

"Prema demografskim projekcijama u sljedećih pet godina doći će do daljnjeg starenja populacije i još veće potrebe za smještajem. Udruga će u idućem razdoblju biti aktivni dionik te će ukazivati na problematičnost navedenih zakonodavnih izmjena", poručili su iz Udruge obiteljskih domova.