Reforma sustava socijalne skrbi

[FOTO] Aladrović: Želimo popularizirati udomiteljstvo, povećat ćemo naknade i opskrbnine

04.10.2021 u 10:04

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović održao je prezentaciju za medije na temu 'Reforma sustava socijalne skrbi'. Prezentacija je održana u povodu upućivanja na javno savjetovanje reformskog paketa od ukupno sedam zakona i tri nacionalna plana vezano uz sustav socijalne skrbi

Reforma dolazi gotovo, istaknuo je ministar, nakon dvije godine jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih kriza koje su nas pogodile. 'S obzirom na sve novonastale okolnosti, ova reforma ima cilj povoljno utjecati na društvene odnose koji su možda narušeni jednim dijelom pandemijom, ali su isto tako povezani s izazovima s kojima se suočavamo u posljednje vrijeme', izjavio je ministar Aladrović.

Sama reforma sastoji se od izmjena sedam zakonskih rješenja, a tri nacionalna plana uz sebe vežu i akcijske planove.

'Kada je riječ o zakonima, govorimo o Zakonu o socijalnoj skrbi, stožernom zakonu samog sustava. Zatim o Zakonu o udomiteljstvu, koji rješava određene izazove s kojima se susrećemo u proteklo vrijeme, a čiji intenzitet u posljednje vrijeme raste, te o pet zakona o reguliranim profesijama koje su vezane za naš sustav', pojasnio je Aladrović.

'Želimo postići bolji i transparentniji sustav. Ukupna ulaganja u sustav putem Zakona o socijalnoj skrbi sljedeće bi se godine trebala povećati za 362 milijuna kuna, a u 2023. za čak 670 milijuna', rekao je Aladrović.

  • +18
Aladrović predstavio reformu sustava socijalne skrbi Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Najavio je da će se osnovati Hrvatski zavod za socijalni rad, u kojem će zaposliti više od 300 stručnjaka u naredne tri godine.

'Kako imamo pad broja udomitelja, pokušat ćemo to zaustaviti povećanjem naknada', rekao je Aladrović.

Prema prijedlogu, tradicionalni udomitelji, koji čine 90 posto postojećih udomiteljskih obitelji, mjesečno će po djetetu primati 1350 kuna naknade za svoj rad, što iznosi 4050 kuna za troje djece, te od 2525 do 2850 kuna opskrbnine, ovisno o djetetovoj dobi, što će za troje djece iznositi najmanje 7575 kuna mjesečno.

Udomitelji sada dobivaju 830 kuna naknade za svoj rad po djetetu, što znači da će se te naknade povećati za 60 posto, dok će se iznosi opskrbnina (novac koji država isplaćuje za pokrivanje troškova života djeteta) povećati za 20 do 42 posto, jer sada iznose 2100 kuna za djecu do tri godine te 2000 kuna za stariju djecu.

Povećavat će se i naknade za udomitelje koji se skrbe o odraslim, mahom starijim osobama. Opskrbnine će se povećati sa sadašnjih 2250 na 2500 kuna, a naknada za rad udomitelja sa 625 na 1000 kuna mjesečno po korisniku.