decidirani ministar

Aladrović: Teret krize podnijeti će svi

23.03.2020 u 20:48

Bionic
Reading

U ponoć su počele prijave za vladine potpore na koje se poslodavci mogu javiti kako bi država radnicima isplatila minimalac i u ova teška vremena olakšali poslovanje. Do 14 sati zaprimljeno je oko tri tisuće zahtjeva čime bi 12 tisuća radnika trebalo biti spašeno od otkaza, barem na kratko. No, samo prošli tjedan na zavodu su zabilježili tri tisuće otkaza

Dobra stvar u svemu je, kažu, što je 1900 ljudi dobilo posao. I dok ih je većina otišla iz ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti, ovi drugi zaposleni su u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji.

Teški su dani pred ministrom rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića koji je bio gost RTL-a Danas.

Na pitanje koliko je do ovog trenutka stiglo prijava poslodavaca i koliko će izdvojiti za tu mjeru, Aladrović kaže:

"Prema podacima od 18 sati došlo je oko 5100 prijava poslodavaca. To obuhvaća 30-ak tisuća zaposlenih. Ja vjerujem da ćemo se na projekcijama od 3-4 milijarde kuna ostati. Sredstava ima. Novac za ovu mjeru mora biti omogućen", jasno će.

Potom je odgovorio na pitanje o onima koji su uzeli poticaje za samozapošljavanje. Jer, očito, zeznuli su se i za njih nema te mjere...

"Što se tiče toga, mi smo odlučili suspendirati je na neko vrijeme. Sve ove gospodarske mjere su podložne svojim promjenama. Naravno da ćemo reagirati na apele. Ažurirat ćemo mjere tijekom tjedna sa željom da pomognemo", rekao je ministar.

Kada su doprinosi radnicima u pitanju, njih tvrtke moraju i dalje plaćati. Na pitanje hoćete li otpisati doprinose, Aladrović kaže:

'Moramo držati sabranu glavu. Sve mjere su podložne promjenama. I one su u kratkom roku implementirane, neke mjere se i konzumiraju. Odlučili smo se na odgodu doprinosa i poreza. Od sutra se mogu predavati zahtjeve. Ne odbacujem mogućnost da ćemo razgovarati o drugim mjerama", ističe ministar.

Hrvatska se voli ugledati na Njemačku - ali oni imaju konkretno 9 tisuća eura mjesečno, unaprijed za 3 mjeseca na bespovratnoj bazi - do 5 zaspolenika. Za do 10 zaposlenika nešto više. Zašto se ne ugledati na Njemačku?

"Mi smo gledali mjere svih zemalja EU. Postoji nekoliko zemalja koje su usporedive s Hrvatskom. Prva sredstva će biti isplaćena u četvrtak, petak, da postoji tekuća likvidnost. Naravno da ima zemalja koje su se odlučile ne drugačije mjere. Prema svim podacima koje imamo, mi smo u vrhu Europske unije", poručio je ministar.

  • +10
Koronavirus ispraznio ulice Makarske Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

S druge strane, poduzetnici su složni da im odgode plaćanja ništa ne znače. Mnogi od njih ne rade, ne zarađuju ni kune i zato vrlo jednostavno traže otpis poreza...

"Ne bi rekao da nitko ne zarađuje. Imamo pozitivnih industrija koje zapošljavaju. Svjesni smo težine situacije. Mi ćemo ažurirati mjere u najkraćem roku ako se provedba ne pokaže povoljnom", jasno će.

Na pitanje kome će rezati plaće, odgovara:

"Ta odluka nije donešena".

A na pitanje bi li glasao za to da se i njemu sreže plaća na minimalac, Aladrović odgovara:

"Ja bi rekao ovako: Moramo držati sabranu glavu. U ovoj krizi ćemo morati sudjelovati svi. Kad kažem svi, onda mislim svi. Ja sam siguran da ćemo brzo donijeti odluke. Ako govorimo o javnom sektoru, tu ulaze zdravstveni djelatnici, policija... A istovremeno svjedočimo njihovim herojskim djelima. Složit ćete se da nije oportuno njima smanjivati plaće. Mislim da ćemo svi na neki način snositi troškove ove krize", zaključio je Aladrović.