hrvatski patent

Trump misli da je Sumamed pravi lijek za koronavirus, evo što kaže Markotić

23.03.2020 u 19:48

Bionic
Reading

Ravnateljica Klinike 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić u Dnevniku HTV-a poručila je građanima da se pridržavaju higijenskih mjera, drže distancu i ne okupljaju se. Pohvalila je Zagrepčane i upozorila pušače. A komentirala je navode da Sumamed pomaže kod borbe s koronavirusom

'Sumamed je naš patent i proizvod hrvatske pameti. On, osim što djeluje na bakterije, djeluje i na imunološki sustav, može ga dodatno modulirati. Javljaju se promišljanja da Sumamed može pozitivno utjecati u suzbijanju koronavirusa, ali takva promišljanja nisu znanstveno utemeljena. On može djelovati protuupalno, ali zasigurno će oko ovoga biti dodatnih istraživanja, kazala je za HTV.

Sumamed tj. Azitromicin prije nekoliko je dana spomenuo američki predsjednik Donald Trump. Na društvenim mrežama je napisao da kombinacija Hidroksiklorokina i Azitromicina (Sumameda), može pokrenuti jedan od najvećih preokreta u povijesti medicine u kontekstu koronavirusa.

Kao i nebrojeno puta do sada građanima je poručila kako se moraju pridržavati higijenskih mjera i izbjegavati kontakte.

Kazala je kako se danas 'Zagrepčani ponašaju za pet'. Vrlo ih je malo, i drže distancu. Nada se da će početi 'pozitivno natjecanje' da se vidi 'koji se gradovi najbolje pridržavaju mjera'.

Alemka Markotić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Osudila je 'privatne partije' koji se održavaju. 'Kad pravimo kafiće u kućama - ugrožavamo sve nas. Nemojte to raditi ni u zatvorenim ni u otvorenim prostorima', naglasila je.

Ponovila je da se ne dodiruju oči, usta i nos prljavim rukama. Pogotovo to može biti opasno za pušače, koji to često rade.