objašnjenja oko zaštite

Capak objasnio kako se točno moraju koristiti zaštitne maske, ali i otkrio koje nimalo ne štite

23.03.2020 u 20:18

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV govorio je o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Kazao je da je Hrvatska trenutačno u fazi ravne krivulje.

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je u ponedjeljak prešao 300. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Dnevniku Nove TV kazao da je da bi porast broja zaraženih svakoga zabrinuo. ''Međutim, mislim da smo dobro pripremljeni i da je još sve pod kontrolom. To što je ušlo nešto zaraženih iz inozemstva, mi smo uglavnom epidemiološki pokrili i detektirali te slučajeve i pronašli kontakte koje pratimo'', rekao je Capak.

Dodao je da je Hrvatska trenutačno u fazi ravne crte. ''A hoće li krenuti opet uzlazno ili će se početi spuštati ili će ostati ravna crta, to u ovom trenutku ne znamo. Nadamo se će ostati ova ravna krivulja i da će nakon nekog vremena početi broj padati'', kaže Krunoslav Capak.

Dosad je u Hrvatskoj ozdravilo pet pacijenata, a Capak kaže da se oboljele zadržava u bolnici dok ne dobiju dva pozitivna testa u 48 sati. ''Mi nismo sigurni da su pozitivni pacijenti zarazni jer test detektira genom virusa, a ne infektivnu česticu. Iz mjera predostrožnosti zadržavamo ih u bolnici do te dvostruke negativnosti'', objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje koliko bi pacijenata mogao podnijeti naš zdravstveni sustav, Capak kaže da je tu svaka brojka nezahvalna. ''Nitko ne zna koliko će to biti. Mi smo nekako mislili da je najgori scenarij talijanski i prema njemu smo izračunali da bi to bilo oko 4000 oboljelih i oko 400 teških slučajeva'', rekao je Capak.

U Hrvatskoj je zaraženo i nekoliko liječnika. Capak kaže da je normalno da se neki od njih zaraze. ''Nekad se dogodi da u uđe pacijent za kojeg nikako nismo mogli da je zaražen. Jako se trudimo i bolnice nam pomažu da pohvatamo kontakte i sve držimo pod kontrolom'', poručio je Krunoslav Capak.

Građani nakon potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb nisu u svakom trenutku držali socijalnu distancu. Capak kaže da će se eventualne posljedice toga vidjeti za šest do sedam dana, koliko traje srednja inkubacija virusa.

Pamučne zaštitne maske nisu učinkovite

Nove preporuke zaštite Nacionalni stožer civilne zaštite izdao je i u ponedjeljak, a naglasili su i kako se građani mogu zaštiti u vlastitoj kući. ''Ako imaju u kući osobu koja je u samoizolaciji treba maksimalno izbjegavati kontakt. Isto tako ako je i u kući i starija osoba ili kronični bolesnik, treba ju opskrbiti'', kaže Capak.

Istaknuo je da bi se zaštite maske trebalo mijenjati svakih nekoliko sati. ''Ona je zaštita ako osoba ima simptome. Više štiti osobu koja je bolesna i koja ima simptome nego što štiti zdravu osobu'', govori Krunoslav Capak.

Dodao je da pamučne masku ne mogu pomoći u obrani od zaraze. ''To je psihološki'', zaključio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

sve osim nogometa

Učitavanje...