dvije faze

Aladrović o Zakonu o radu: Proširit će se radnička prava, vremenski smo ograničeni, no očekujem da ćemo postići konsenzus

08.04.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Donošenje novog Zakona o radu (ZOR) odvijat će se kroz dvije faze - u prvoj fazi izmjene ZOR-a, a u drugoj cjelovito redefiniranje zakona, navode u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te tvrde da će se time značajno proširiti radnička prava

Ministar Josip Aladrović rekao je u petak kako postoje obveze implementiranja dvaju Direktiva EU-a u ZOR, kao i obveze preuzete kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a rok za usvajanje novog ZOR-a je najkasnije do 1. siječnja 2023.

Moramo prihvatiti izmjene i paralelno raditi na novom ZOR-u. Vremenski smo relativno ograničeni, no očekujem da ćemo postići konsenzus jer smo NPOO zajedno radili i svi su upoznati s njegovim sadržajem, kaže Aladrović.

U prvoj fazi ZOR se usklađuje s Direktivom o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima u EU i Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, te se ujedno provode reformske mjere iz NPOO-a.

Time su obuhvaćeni svi najvažniji programski ciljevi Vlade u redefiniranju radnog zakonodavstva, ističu u Ministarstvu i tvrde kako se uglavnom radi o izmjenama kojima se značajno proširuju radnička prava.

Izmjenama ZOR-a poticat će se inovativni oblici rada, poput rada od kuće, odnosno rada na daljinu, te fleksibilni radni uvjeti, kako bi se kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života potaklo demografsku revitalizaciju Hrvatske.

Uvest će se dodatne mjere za sprječavanje zlouporaba prilikom sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, jer takvi ugovori trebaju predstavljati iznimku, a ugovori na neodređeno vrijeme pravilo.

Usvajanje izmjena ZOR-a u drugoj polovici godine

Poticat će se rad, zapošljavanje i rast plaća putem izmjena odredbi o dodatnom radu za drugoga poslodavca, redefiniranjem odredbe o prestanku ugovora o radu zbog navršene životne dobi, uređenjem rada putem digitalnih radnih platformi i jasnim definiranjem plaće i njezinih sastavnih dijelova.

Plan je tijekom travnja usuglasiti tekst prijedloga sa socijalnim partnerima, da bi se u okviru redovnog zakonodavnog procesa provelo savjetovanje s javnošću kroz platformu e-Savjetovanja.

Prijedlog izmjena ZOR-a bit će objavljen u svibnju, a po okončanju savjetovanja pripremit će se zakonski prijedlog za Vladu i Hrvatski sabor. Ministarstvo predviđa usvajanje izmjena ZOR-a u drugoj polovici godine.

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozoravaju da bi, ako se u ZOR u predviđenom roku ne ugrade mjere iz NPOO-a, moglo propasti 750 milijuna eura bespovratnih sredstava iz instrumenta EU Sljedeća generacija.

Dio NPOO-a koji treba ugraditi u ZOR podrazumijeva rad na izdvojenom mjestu, ugovor o radu na određeno vrijeme, dodatni rad, rad putem internetskih platformi, pojam plaće i prava člana i nečlana sindikata, odnosno većinu tema koje su se u protekle dvije godine pokazale prijepornima.

SSSH kaže da je dosadašnji način rada na novom ZOR-u bio neodrživ zbog preopsežne i nedovoljno pripremljene podloge, pa je dobro da će biti smanjen opsega sadržaja o kojem će se pregovarati.

Sindikati pritom poručuju da im je neprihvatljiv prijedlog da se kod rada na daljinu poslodavcima omogući jednostrano upućivanje radnika na rad od kuće u slučaju “izvanrednih okolnosti”.