diskriminacija

Grbin: Protiv smo da božićnice i regres dobivaju samo radnici učlanjeni u sindikat

08.04.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak se usprotivio zasad neslužbenoj najavi da bi, izmjenama Zakona o radu, radnici koji nisu članovi sindikata ostali bez božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, poručivši da je riječ o diskriminatornom rješenju koje bi, uvjeren je, palo na Ustavnom sudu

U SDP-u ih, kaže, izuzetno zabrinjava najava u medijima da Vlada odustaje od sveobuhvatnih izmjena Zakona o radu i da najavljuje diskriminaciju radnika po tome jesu li ili nisu članovi sindikata.

"Mi u SDP-u želimo jače sindikalno udruživanje, jače sindikate i više radnika koji će biti u sindikatima, ali ne na način da se prava radnica i radnika u Hrvatskoj uvjetuju članstvom u sindikatu. Ako poslodavac isplaćuje božićnicu ili osigurava druga materijalna prava, onda ta prava moraju imati svi radnici”, izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

Ako ovo doista završi u konačnom prijedlogu Zakona, najavio je, svim ćemo se sredstvima boriti protiv toga, pa i pred Ustavnim sudom, jer imamo praksu suda u sličnim i usporedivim slučajevima koja je pokazala da je to diskriminacija i nije dopušteno pa je onda i padalo.

Neću ni spominjati, dodao je, kolika će količina sudskih sporova i štete nastati iz toga i za poslodavce i za radnike, ali i za državu.

„Zato upozoravam Vladu – ne činite to, ne pustite ministra koji u ovom trenutku ima velikih problema s kaznenim postupcima da u zadnjim danima koje broji kao ministar čini tako ogromnu štetu svima u Hrvatskoj”, poručio je čelnik SDP-a.

Grbin se u svom istupu referirao na pisanje "Jutarnjeg lista" o izmjenama Zakona o radu prema kojima bi, uz ostalo, sindikati za svoje članove mogli kolektivnim ugovorima osigurati posebna, dodatna prava poput božićnica, regresa, jubilarnih nagrada i sličnih dok bi radnici koji nisu članovi sindikata ostali uskraćeni za ta prava.