štrajk

Aladrović i Divjak nadaju se kompromisu sa sindikatima obrazovanja

04.11.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da je na sastanku sa sindikatima obrazovanja izražena zajednička volja da iz štrajka svi izađu zadovoljni, dok je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila davanje upute o nadoknadi izgubljenih radnih dana

'Održali smo sastanak sa sindikatima iz osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Ponudu, koja je komunicirana krajem prošlog tjedna kroz medije, stavili smo na stol i o tome smo razgovarali', rekao je Aladrović nakon sastanka.

Aladrović: Nadamo se da ćemo u utorak čuti koliko su sindikati spremni za kompromis

Čuli smo, dodao je, i drugu stranu - probleme i izazove s kojima se nose sindikati.

Izrazio je nadu da će u utorak na novom sastanku biti upoznati koliko su sindikati spremni odstupiti od nekih pozicija i koliko su spremni za kompromis.

'Sindikati su deklarativno naveli da su spremni razgovarati, ali nikakvu konkretnu ponudu nismo dobili', rekao je ministar dodavši kako je zajednička želja da iz se sadašnje situacije izađe tako da budu zadovoljni i učenici i djelatnici.

'Dogovorili smo da nastavljamo razgovarati i očekujemo da će krajnja ponuda, koja bi mogla biti prihvatljiva, biti formulirana do kraja tjedna', rekao je Aladrović.

Na stolu je i dalje ponuda od dva posto

Naglasio je da od sindikata očekuje prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i njezinu fiskalnu i sistemsku odgovornost prema drugim sektorima.

Upitan je li Vlada spremna dati više kazao je kako je na stolu ono o čemu su razgovarali: dva posto povećanja nakon lipnja, ako se dotad ne riješi pitanje koeficijenata.

Ocijenio je kako je pomak postignut jer se razgovara, a sindikati i Vlada stavljaju svoje pozicije na stol, te zasad odbacio mogućnost da se problem štrajka riješi zabranom i represijom.

'Definitivno bih izbjegavao bilo kakvu komunikaciju u vidu zabrana i represije i nečega gdje se dodatno vraćamo na svoje pozicije. Represivne metode nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riješiti situaciju', istaknuo je Aladrović.

Divjak: Štrajk u listopadu će biti plaćen iz državnog proračuna

Divjak je izrazila zadovoljstvo što su temeljem koalicijskog dogovora nastavili razgovore sa sindikatima jer je to je jedini način da se sadašnja situacija riješi.

'Jasno je da pozicije još nisu dovoljno blizu kako bismo mogli reći da smo nešto zaključili, ali različite opcije su na stolu, a to je dobro', rekla je ministrica.

Dobro je također što će štrajk u listopadu biti plaćen iz državnog proračuna, a Ministarstvu obrazovanja je to važno i zbog uputa koje će dati u srijedu vezano uz situaciju u školama i nadoknadu radnih dana, poručila je Divjak.

Komentirajući 'sukob dvaju prava', Divjak je navela kako je s jedne strane pravo učenika da imaju kvalitetno obrazovanje u skladu sa zakonom, a s druge strane pravo na štrajk kao legitimno sredstvo ostvarivanja određenih materijalnih prava.

'Ne smije se ta dva prava dovoditi u kontradikciju jer to smanjuje povjerenje u sam sustav. Želimo o kraja tjedna doći do nekog prijedloga koji bi sindikati testirali na referendumu. Ova situacija u sustavu odgoja i obrazovanja mora vrlo brzo završiti', kazala je.

Treba pronaći modalitete za nadoknadu izgubljenih radnih dana

Što se tiče upute koju će Ministarstvo obrazovanja u srijedu dati školama, pojasnila je kako se radi o tome da se prema zakonu u školama mora odraditi određeni broj radnih dana.

'Moramo vidjeti koji su to modaliteti koje dozvoljavamo školama, da vide kako će te dane nadoknaditi, ali jasno je da smo već sada četiri dana u minusu s obzirom na početni plan. Ovisno o kalendarima treba vidjeti što se može nadoknaditi nenastavnim danima, u pitanju je i produžetak školske godine, ali o tome ćemo malo više u srijedu', kaže Divjak.

U vezi maturanata, koji zbog mature nemaju produžetak školske godine, ministrica je napomenula kako i tu ima određenih rješenja, ali za maturante se mora vrlo brzo reagirati i vidjeti kako će se nadoknaditi izgubljeni radni dani.